Kápolna a strand közelében

A templom területén feltárták egy, az V. században épített ókori bazilika mozaikpadlójának maradványait, s ugyanitt találtak egy kora keresztény keresztelőmedencét is. A bazilika és a bizánci stílusú mozaikok méretei arról tanúskodnak, hogy a bakai völgyben az ókorban egy meglehetősen népes és gazdag település húzódott meg.
A nyaranta, s nyilván még szeptember elején is nyitva álló kápolnában van egy keresztre feszítést ábrázoló, kései oltárkép, amelyet nem festőjének személye tesz nevezetessé, hanem az, hogy a többnyire egész nap, reggeltől estig szélesre tárt szárnyas ajtókon át a jövő-menő emberek, a strandolni, vendéglőbe, kávéházi teraszokra indulók akarva-akaratlan rápillantanak az átlagos kvalitású képre. Amely nem művészi erejével, hanem szakrális üzenetével hat ránk. Az a benyomásunk, hogy a XXI. századi nyaralóhelyi nyüzsgés megszokott keretei közül kilépve egy egészen más dimenzióba jutunk. Nem túlzás, ha azt mondjuk, egy teljesen köznapi, profán közegből egy megszentelt térbe! Olyannyira, hogy egy idő után úgy érezzük: mi is ott állunk a Megfeszített keresztjének lábánál, a szenvedéstörténet közeli, szó szerint részt vevő, részt vállaló szemlélőiként!
A kis templomot nappali és esti fényben is általában a bejárat felől fényképezik, de én most szeretném megmutatni a kicsiny, szürke terméskövekből rakott épület másik, ugyancsak nagyon szép, rendkívül harmonikus arcát is. A kápolnácska hátsó frontját, amely egy méhkas mindig megnyugtató, mert a méz gyógyító erejére, őszinte édességére emlékeztető formáját mutatja.
Minden évben április 25-én, Szent Márk napján tartják ezen a szép helyszínen a névadó szent életútjára való megemlékezéseket. Márk horvátországi kultuszát erősíti az a tény, hogy mártírhalála után földi maradványai a Bakától nem túl távol fekvő Velencében nyertek végső nyugalmat, s ott található a kicsiny kápolna nagy testvére, a világhírű Szent Márk-székesegyház. De megközelíthetjük a kérdést onnan is, hogy Baka hosszú ideig a Velencei Köztársasághoz tartozott, s az itteni Szent Márk-kultusz az ottaninak, a sokkal közismertebbnek miniatűr mása!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .