Leégett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota

A bihon.ro Bihar megyei hírportál szerint 21 óra 50 perckor riasztották a megyei Sürgősségi Esetek Felügyeletét (ISU) azzal, hogy lángra kapott a püspöki palota, a Szent László tér egyik emblematikus műemlék épülete. A tűz elpusztította a teljes tetőszerkezetet, illetve az első emelet egy részét. Az épületnek mintegy 1300 négyzetméternyi területe vált a lángok martalékává. A palota egyik, Pável utca felőli tornya le is omlott a tűz miatt. A tűzoltóknak éjjel egy órára sikerült eloltaniuk a lángokat. A Bihar megyei ISU szóvivője, Camelia Roşca úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy mintegy száz tűzoltó vett részt a tűz megfékezésében. Az oltást nehezítette, hogy a környéken csupán egyetlen tűzcsap volt. A tűz okával kapcsolatban jelenleg is tart a vizsgálat, egyelőre nincs hivatalos információ. A palota belsejét éppen felújítják, de az egyházi illetékesek szerint a munkálatokkal érintett területen nem volt olyan áramforrás, amelytől lángra kaphatott volna az épület. A hírportál információi szerint senki sem sérült meg a tűzvészben. Az épületben jelenleg egyetlen pap él a családjával, nekik sikerült épségben kimenekülniük. A polgármesteri hivatal Facebook-bejegyzése szerint az önkormányzat támogatni fogja a műemlék újjáépítését, illetve egy alapot is létesítenek az épület helyreállítására.
A püspökségnek otthont adó épületet 1903 és 1906 között építették ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján. A Görögkatolikus Egyház 1992-ben, a megyei könyvtár végleges kiköltözése után kapta vissza az ingatlant, amelyet 2004-ben vehetett ténylegesen birtokba.

Forrás és fotó: Transindex.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .