Polgármesterekkel találkozott az egri érsek

A vendégeket az Egri Érseki Fiúkórus előadása után Juhász Ferenc, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy a főegyházmegyében negyvenhét településen működik egyházi iskola. Ez az első alkalom, hogy találkozóra hívták az érintett polgármestereket, mert az oktatási-nevelési intézmények működésében fontos szerepet játszik a településvezetők személye is. Az Egyház velük együttműködve tudja elérni, hogy az iskolák megfelelően töltsék be szerepüket.
Ternyák Csaba érsek megköszönte a polgármestereknek, hogy elfogadták a meghívást, és hogy együtt gondolkodnak a keresztény kultúráról. Az Egri Főegyházmegye azzal a céllal vette át az iskolákat, hogy élettel teljen meg a keresztény kultúra. A visszajelzések azt igazolják, hogy helyes volt ez a döntés.
Ternyák Csaba hangsúlyozta: a keresztény kultúra a keresztény emberek hitén, vallásgyakorlásán és tanúságtételén, a keresztények életén alapul. Szükséges, hogy támogassuk azokat a fiatalokat, akik keresztény nevelést kaptak, hiszen enélkül a keresztény kultúra, amely több mint műemlékek, műtárgyak összessége, üres váz marad. Hiszen ezeket az épületeket más tartalommal is meg lehet tölteni, ahogyan a kommunizmus idején is tették, amikor a látogatóközpont épületében borgazdasági kombinát működött.
A főpásztor hangsúlyozta, a Katolikus Egyház és az Egri Főegyházmegye elkötelezte magát arra, hogy ha igény mutatkozik rá, újabb oktatási intézményeket vesz át. Ez történik most például Fegyverneken, ahol a 2018/2019-es tanévtől kezdve egyházi fenntartású lesz az általános iskola. Ternyák Csaba kitért rá, hogy a főegyházmegye is bekapcsolódott az óvodaprogramba, amelynek keretében minden olyan településen, ahol katolikus iskola működik, kész átvenni az óvodát is. A főpásztor hangsúlyozta: „Az a partnerség, amely az egyházmegye és a települések között létrejött, feljogosít rá, hogy bizalommal tekintsünk a jövőbe.”

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .