Szent II. János Pál szobráért küzdenek

Fotó: The Tablet

 

A francia Államtanács október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Plormel főterén álló szobor a helyén maradhat, de az emlékmű tetején álló keresztet el kell távolítani. A helybeliek a döntés után sem adják fel a küzdelmet, és a város polgármestere is további lépéseket helyezett kilátásba a köztéri alkotás megmentése érdekében.
A döntést követően hazánkban többen is jelezték, szívesen befogadják a szent pápa emlékművén elhelyezett, elbontásra ítélt keresztet. Beata Szydło lengyel miniszterelnök felajánlotta, hogy ha a helybeliek úgy döntenek, Lengyelország kész helyet adni akár az egész szobornak is. A bretagne-iak a kereszt eltávolítására adott hat hónapos határidőt kihasználva nem tétlenkednek: a közösségi média eszközeit felhasználva tiltakozásukat fejezik ki a döntés ellen, és nem adják fel harcukat. Patrick Le Diffon, a városka polgármestere a napokban adott nyilatkozatában kijelentette, mindent megtesz a kompozíció egyben- és helyben tartásáért. Jelenleg két lehetőséget vizsgálnak: egyfelől további jogorvoslatért fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, másfelől – végső esetben – a szobornak helyet adó közterületet adományozással vagy eladás céljából egy magánszemélynek ajánlják fel.
Az emlékmű, amely Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása, szüntelenül viták középpontjában áll, amióta felállították a francia város Szent II. JánosPálról elnevezett terén. A 2006-ban átadott, 7,5 méter magas szoborkompozíció eltávolítását egy civil szerveződés kezdeményezte 2015-ben. Az ügy az ellentétes ítéleteket eredményező közigazgatási bírósági eljárások nyomán került a legfelsőbb francia közigazgatási bíróság, az Államtanács elé. E testület az Egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva határozott az emlékművön található kereszt eltávolításáról, és helybenhagyta a nantes-i közigazgatási bíróság azon döntését, amely alapján a szobrot nem kell elbontani.

Forrás: The Tablet; La Croix

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .