Szent Ágota-napot tartottak Sárszentágotán

A község templomának udvarában kialakított zarándokhelynek különös küldetése van: lehetőséget kínál az elvonulásra, a gyógyító remény összegyűjtésére, s egyúttal felhívja a figyelmet az emlőrák felismerésének és megelőzésének fontosságára. Alkalmat ad arra is, hogy az idelátogatók kifejezhessék bizalmukat a gyógyulásban, amelyre mindig van esély, és abban is, hogy a mellbetegek nem maradnak magukra a küzdelmeik során.
A Szent Ágota-napon az emlőbetegekért felajánlott szentmise előtt a budapesti Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolna kórusa adott koncertet. Az együttes a Szent Adalbert-díjas Bárdosné Molnár Katalin vezetésével Karl Rathgeber Szent Agáta-miséjét énekelte.
A liturgiát Spányi Antal megyéspüspök mutatta be, Mészáros János és Bognár Károly plébánosok koncelebrálásával.
Beszédében a főpásztor rámutatott, hogy – amint Szent II. János Pál pápa fogalmazott – ma is a vértanúk korát éljük, akárcsak Szent Ágota idején. Keresztények ezrei élik életüket üldöztetésben a hitük miatt, szélsőségesek pedig templomokat gyújtanak fel, papokat gyilkolnak meg a szentmise bemutatása alatt.
Szent II. János Pál pápa nemcsak bölcsességével, hanem betegségének alázattal való viselésével is példát mutatott számunkra – emlékeztetett a püspök. – Méltósággal hordozni a szenvedés nehéz keresztjét, ez kivételes kegyelem. A fájdalmak elviselését könnyebbé teszi a betegről gondoskodók együttérzését kifejező szeretet és törődés, de a legnagyobb erőt az Istenbe vetett hitünk nyújtja.

Forrás és fotó: Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete; Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .