Átlényegülés

Fotó: Németh Péter

 

Keresztény életünk középpontjában „az angyalok kenyere”, vagyis az Oltáriszentség áll – hangsúlyozta a megnyitón Veres András győri megyéspüspök. – A szentmisében átlényegülés történik Jézus szavainak megismétlésével: „ez az én testem”, „ez az én vérem”. A konszekrálás után lényegileg már nem a kenyér és a bor, hanem Krisztus teste és vére áll előttünk. Nem fizikai, hanem lényegi változás megy végbe. Erről a misztériumról vall ez a kiállítás az Egyház által kivizsgált és elismert eucharisztikus csodákon keresztül is.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pesti Vigadó után itt, a győri collis saceren (szent domb, a Káptalandomb – a szerk.), a Triangulum Galériában mutathatjuk be ezt a tárlatot” – mondta a Győri Egyházmegye főpásztora.
Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök a köszöntőjében hangsúlyozta: a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés lényege, hogy megújítsuk, megerősítsük, élettel telibbé tegyük az Oltáriszentségben jelen lévő Jézushoz fűződő kapcsolatunkat. Ha nem tápláljuk a testünket, gyorsan legyengülünk. Így van ez a lelki életünkkel is. Jézus nagyon jól tudja ezt. Azért ajándékozott meg bennünket testével és vérével, hogy tápláljon bennünket.
A kiállítás termeiben közelebb kerülhetünk ehhez a titokhoz, amely mindig titok marad, de megkaptuk annak lehetőségét, hogy közelivé és személyessé váljon – mondta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke. Mohos Gábor arra buzdította a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a jövő évi kongresszuson, mert ezáltal mindenki erőt meríthet a világegyház gazdagságából.
Kontsek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója elmondta: a tárlat a tizenöt évesen elhunyt Carlo Acutis gondolatára épül. Az olasz fiatalember a halála előtt azt a célt tűzte maga elé, hogy az interneten keresztül összegyűjti és bemutatja a világszerte történt eucharisztikus csodákat. Gyűjteményének egy része már magyar nyelven is elérhető, a tárlat látogatói is megismerhetnek egy válogatást ebből.
A kiállításon bemutatott képzőművészeti alkotások közül Kontsek Ildikó kiemelte Kisléghi Nagy Ádám barokk festészetet idéző kompozícióját, Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című művét és Bukta Norbert égi és földi dimenziót összekapcsoló installációját.

Az Átlényegülés (Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén) című kiállítás ingyenesen látogatható július 21-éig, naponta 10 és 18 óra között a győri Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.).

(GyE)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .