Szegedi konferencia

A magyar-szlovák tudományos kerekasztal zárt ülésén a témák tárgyalásmódja követte a korábbi kerekasztaloknak azt a keresztény szemléletű tudományos megközelítését, hogy – bármely témáról legyen szó – erősítsék a nemzeti kultúrák közötti kapcsolatokat, a megbékélést. A kerekasztalon részt vett a Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai teológiai karának küldöttsége Anton Konecný dékán vezetésével, Peter Sedlák, Štefan Lenciš és Dominik Berberich, valamint Pásztor Zoltán kassai vikárius.
   
Magyar oldalról Kozma Gábor rektor, Käfer István, Tóth Sándor, Horváth Gábor és Sztakovics Erika vett részt a keresztény felsőoktatásról, Cirill, Metód és Szent István szerepéről, a kettős kereszt kérdésköréről szóló témák megvitatásán.
A program a konferencia délutáni plenáris ülésével folytatódott, ahol szellemi üzeneteit tekintve is összekapcsolódott Kiss-Rigó László püspök nyitó előadása és Tadeusz Zasêpa professzor, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem rektora A nemzetek és államok közötti bizalom megerősítése mint az életminőség garanciája című előadása.
   
Käfer István professzor Slavorum et Hungarorum Apostoli. A hungaroszlovakológia helye a keresztény oktatásban című előadása a kerekasztalon tárgyaltakra reflektált. Komzsík Attila, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európa-tanulmányok karának dékánja a szlovákiai magyar nyelvű felsőoktatást mutatta be, Kozma Gábor szegedi rektor pedig a társadalmi küldetés és közszolgálatiság kérdéseit értelmezte az egyházi felsőoktatásban, különös tekintettel a szegedi műhelyre. Kiss Imre általános helynök főiskolai tanári kinevezése alkalmából Az egyházi communio mintája és forrása, a Szentháromság című előadást tartotta. Bemutatták a Deliberationes című szegedi tudományos folyóirat újabb számát, amely a konferencia témáival foglalkozó tanulmányokat is tartalmazott, valamint a Gerhardus Kiadónál most megjelent új kötetet, Antal Zsolt Közszolgálati média Európában
– Az állami részvétel koncepciói a tájékoztatásban című munkáját.
   
A konferencia és a kerekasztal tudományos eredményei a főiskola olyan új MA–szakjain is hasznosulni fognak, mint a keresztény egyház– és művelődéstörténet, valamint a karitásztudomány, tanácsadó és szervezetfejlesztő szak.
   
A konferenciát a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola tanévzáró rendezvénye, szentmise és jótékonysági koncert követte. A Kassáról érkező egyházi vendégek a június 18-i szegedi papszentelésen is részt vettek.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .