Számontartva

Hazánkban már 1945-től, vagyis a szovjet megszállást követően megkezdődött az egyházi személyek meghurcolása és bántalmazása, anélkül, hogy az érintettek bármiféle bűncselekményt elkövettek volna. Emellett számos papot és szerzetest megfigyeltek és zaklattak. A több mint négy évtizeden át létező kommunista diktatúra egyik legfőbb célja az volt, hogy felszámolja az egyházakat és a vallási életet. Mindszenty József bíboros és papok százainak bebörtönzése, a szerzetesrendek feloszlatása, az egyházi iskolák államosítása mind-mind e folyamatba illeszkedtek. A Számontartva című kiállítás e komor történelmi időszaknak és a szenvedést vállalók emberi nagyságának állít emléket. Nem kizárólag a vértanúhalált szenvedett klerikusok sorsát mutatja be, de olyan, mindmáig tevékeny lelkipásztorok előtt is tiszteleg, akik „csak” munkatáborba vagy börtöncellába kerültek – mint például Olofsson Placid bencés és Kállay Emil piarista szerzetesek, illetve Kuklay Antal.

A gyűjtemény először Egerben volt megtekinthető, majd a szervezőknek köszönhetően megkezdte országjáró körútját. A budapesti állomás megnyitóját április 21-én tartották a Szent István-bazilika harmadik emeletén, a panoráma kilátónál. A kiállítás anyaga azonos címmel kötetben is megjelent, amely megvásárolható az Új Ember könyvesboltjaiban.
 
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .