A pápáért, az egyházért, a hiteles kereszténységért

A főcelebráns beszédében a pápát, a „mélységes alázat emberét” és péteri küldetésének eddigi állomásait méltatta. Ennek kapcsán kiemelte XVI. Benedek azon szavait, amelyeket Mexikóba indulása előtt mondott: „Azért megyek, hogy bátorítást vigyek és tanuljak, hogy a hit, a remény és a szeretet vigaszát vigyem, és hogy megerősítsem az embereket a jóhoz való ragaszkodásukban és a rossz elleni küzdelemben.”



Bottari de Castello érsek az elmúlt időszak egyházfői programjára visszatekintve megjegyezte: pápaságának eddigi hét évében XVI. Benedek az egyházat intelligenciája, érzékenysége, egyszerűsége, hite, szilárdsága és fegyelme által sajátos emberi értékekkel ajándékozta meg. Mint köztudomású – folytatta –, Benedek pápa egyike a legnagyobb ma élő teológusoknak; főpapsága kezdetétől foglalkoztatta a hit és az értelem kapcsolatának témája; e kettőt nem ellenségekként, hanem szövetségesekként kezeli. A hitet nem egy, a társadalom életében elhanyagolható jelenségnek vagy valami megoldandó problémának tekinti, hanem a pluralizmus és a béke forrásának.

Az apostoli nuncius utalt arra, hogy a pápa sürgeti a vallásszabadság, az ökumenizmus és a vallásközi párbeszéd megvalósulását-kibontakozását. Beszédek sokaságában szállt szembe a „hit modern válságával”, kifejezve, hogy az erkölcsi és szociális betegségek az Istentől származó igazság tagadásában gyökereznek. Erre megfelelő válasz az, ha a kereszténységet nem a szabályok, hanem a szeretet vallásaként hirdetjük. XVI. Benedek a „hit kifáradásával” szemben indítja el a hit évét, s ezáltal mindenkit meghív az „élet helyére” és a Krisztussal való barátságra.
Bottari de Castello homíliája végén arra kérte a jelenlévőket: kitartóan imádkozzunk az egyházért, a pápáért, szolgálatáért, és azért, hogy – e szolgálattal együttműködve – hiteles keresztények lehessünk.


Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .