Szalézi nyári oratóriumok

 
Még a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János is félt egy kicsit a vakációtól, pedig kiváló nevelő volt. Félt a szünidő negatív következményeitől: az unalomtól, a rossz társaságtól, a kísértésektől. Tartott tőle, hogy a nyári szünet alatt megváltoznak fiataljai, és elvész mindaz, amit addig elért velük. Ez a félelem ma is teljesen helyénvaló – ez jól tudják azok a szülők, akik munkába menet kénytelenek otthonhagyni csemetéiket. A szaléziak nyáron úgy próbálnak tenni a gyerekekért, hogy a szünidő alatt is szervezett programokat kínálnak fel nekik, közös játékkal, kirándulással.


   
A szalézi oratóriumokban mosolygó fiatalok, vidám zene és családias hangulat fogadja az érkező gyerekeket. Minden reggel nyolc körül indul és délután öt órakor fejeződik be a napközi. Don Bosco gyakorlata szerint ha a nevelő a gyerekek között van, megelőzheti a rosszat, és számtalanszor beigazolódott, hogy ez sokkal hatékonyabb módszer, mint a már megtörtént bajt orvosolni. A szalézi oratóriumok lelkét jelentő fiatal animátorok ezért folyamatosan a gyerekek között vannak, foglalkoztatják őket, kicsik és nagyok együtt vesznek részt mindenben. Az animátorok feladata az is, hogy kidolgozzák a napokat kitöltő programok részleteit, és a gyerekeknek kedvet csináljanak a felkínált időtöltéshez. Ez sokszor nem is könnyű feladat, hiszen akik számítógéphez szoktak, nem minden esetben tudnak könnyen beilleszkedni egy számukra részben vagy teljesen ismeretlen közegbe. Mindezért a szaléziaknál az év folyamán a szerzetesek vezetésével állandó képzések folynak az animátorok számára, a legígéretesebbeknek pedig arra is van lehetőségük, hogy Don Bosco lelkiségének forrásánál, Olaszországban sajátítsanak el fortélyokat.
   
A táborok programjába számos szórakoztató elem is illeszkedik, például a közös tánc, a kézműveskedés és a színjátszás, az olyan hagyományosnak mondható játékokat pedig, mint az akadályverseny, sorverseny vagy a számháború, mindig az aktuális téma szerint bújtatják új köntösbe. Ezeken kívül a serdülők csoportjának még külön kalandokat is biztosítanak.
   
– Tavaly az oratóriumot addigi életük legjobb nyári programjának tartották a gyerekeim, és amikor megtudták hogy idén is lehet menni, ismét beíratták magukat. Pedig lett volna másik lehetőség is… – mondja az egyik anyuka.
   
– A lányomnak egy életre szóló élmény volt. Már most jelezte, hogy jövőre is szeretne menni – teszi hozzá egy másik.
   
Emberség, odafigyelés, jó szervezés, jó kedv, a gyerekeknek hatalmas élmény ű ez a szülők általános véleménye a szaléziak nyári oratóriumáról.
   
Ábrahám Béla szalézi atya, a nyergesújfalui nyári napközi oratórium vezetője így mutatja be oratóriumaik lelkiségét:
   
Ez egy nyitott, befogadó közösség, amely a fiatalok személyiségének fejlődését szolgálja. Nálunk, Európában az egyik legfontosabb cél a közösségre nevelés, hiszen nagyon sok az individualista, lelki sérült, csonka családban élő fiatal, aki magányosan nő fel. Őket is meghívjuk a közösségbe, együtt játszunk, kirándulunk. Fontos, hogy közösséggé formálódjanak, hogy ne csak az egyéni sikereknek tudjanak örülni, hanem képesek legyenek együtt munkálkodni, és értékeljék a közösen elért eredményeket.
   
Vitális Gábor atya, szalézi ifjúságpasztorációs megbízott sorra látogatta a nyári napközi oratóriumokat, hogy tapasztalatokat gyűjtsön a további munkához, és buzdítsa az animátorokat. Elmondása szerint mindenhol jó hangulatot és nagy lelkesedést tapasztalt – ez az, ami a szalézi táborokat általában jellemzi.
   
– A nyári napközi oratóriumba nem csak a hittanos gyerekeket hívjuk meg, de azért természetesen megvan a vallási jellege, főleg a témákhoz kapcsolódó előadások, beszélgetések terén, több alkalommal van közös imádság, éneklés, a heti egy szentmise pedig még senkinek sem ártott meg. Mindez nemcsak nyári időtöltést, hanem evangelizációs, illetve preevangelizációs tevékenységet is jelent, ami nagyon fontos feladat ma Magyarországon.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .