Kamaszokkal kreatívan

– Tapasztalataink szerint két fő probléma adódhat: a gyerek túl keveset van otthon, éjjel, hajnalban jár haza, és nem lehet tudni, mit csinál; vagy állandóan otthon van, és képtelenség elmozdítani a számítógép, a tévé elől – mondja Szalontai István pszichológus, mentálhigiénés tanácsadó, családgondozó. – Ezek tanítási időben is fennálló gondok, de a szünidő alatt válnak szembetűnővé. Az természetesen alapvetően nem baj, ha a fiatal a kortársaival tölti az időt vagy ha számítógépezik, esetleg a kettőt ötvözi – de a szélsőség, ha csak ezeket csinálja, az probléma.
   
Sajnos sok szülő nem tud mintát adni a gyerekének arra, hogyan töltse tartalmasan a szabadidejét, illetve amilyen programokat felkínál, az nem vonzó alternatíva egy tizenéves számára. Hogy egy kamasz húzódozik a szülőkkel közös időtöltésektől, az végül is természetes, de ezt egy-egy jó ötlettel „felül lehet írni”. Fontos, hogy a gyerek kicsi korától szervezzen a család közös programokat – ha a szülő akkor eszmél, amikor a csemetéje már kamasz, nehéz lesz elérnie, hogy a közös időt mindenki élvezze. Másrészt a szabadidő eltöltésére vonatkozó mintaadást is egészen kicsi korban kell elkezdeni. Emellett igazán kreatívnak kell lennie a szülőnek, hiszen nehéz vonzó tevékenységet találni a számítógép vagy a kortársakkal való „lógás” helyett. Oda kell figyelni, mi érdekli a gyereket, mi okoz neki örömet, és abból lehet kiindulni.
   
A szülő részéről két kifogással szoktunk találkozni, hogy miért nem csinálnak semmit: nincs rá pénz, vagy nincs rá idő. Vannak olyan dolgok, amelyek valóban komolyan megterhelik a családi költségvetést, például egy aquaparkban töltött nap, de még egy mozizás is. Viszont ezekre a legtöbb fiatal vevő, ezért ha időnként áldozunk rájuk, megéri a „befektetést”. Ugyanakkor az előbb már említett kreativitás arra is vonatkozik, hogy olyan programokat találjunk, amelyek nem kerülnek sokba. Ilyen lehet a túrázás (persze fontos, hogy ne mindig ugyanoda menjünk), a közös játék, sport, zenélés, de akár az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a főzés vagy a tévézés is értékessé válhatnak, ha a szülő és a gyerek együtt csinálja őket. Sok minden valóban nem pénz kérdése, és az időbeosztás átszervezésével számos lehetőség nyílik a szülők előtt. Ezt viszont nem lehet kikerülni – a gyereknevelés bizony időigényes tevékenység…
   
A nyaralás különleges időszak, amikor nem azt csináljuk, amit szoktunk. Bizonyos szempontból „szent idő” (ezt az angol holiday szó szépen tükrözi), ezért is fontos, hogy amit csinálunk alatta, méltó legyen hozzá. Ha elmegy a család valahova, nyilván pénzt is áldoz rá, emellett – persze a szabadság adta keretek között – az idő is korlátlanul rendelkezésre áll. Nem kell azonban szörnyen megterhelő programszervezésbe kezdeni. Több tábor lebonyolítása után azt mondhatom: ha vízpartra viszik a gyerekeket, akkor azt élvezni fogják. Fontos azonban, hogy ne csak heverészéssel teljen a nyaralás: érdemes feltérképezni, a környéken milyen kulturális programokon lehet részt venni, merre lehet kirándulni. Lehet, hogy a gyerek meg fogja lepni a szüleit azzal, mi minden érdekli…

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .