Szalézi álmok serdülőknek

Robert atya idén először látta el a táborvezető feladatát. Elmondta, hogy rengeteget imádkozott a tábor sikeréért: napokig nem tudott aludni a kezdet előtt, annyira izgatott volt. Szerette volna, ha a fiatalok minél több feledhetetlen élménnyel és értékes gondolattal térnek haza a tábor végén. Mivel idén a rend megalapításának százötvenedik évfordulóját ünneplik a szaléziak, úgy döntött, erről mesél a táborozóknak. Különös egybeesés, hogy mintegy kilencven éve a szalézi rend Magyarországon éppen egy lengyel szalézi vezetésével kezdte valóra váltani Bosco Szent Jánosnak, a rend alapítójának álmait. Kukuczka atya úgy gondolta, érdekes lesz, ha egy mai lengyel szalézival fedezik fel a múltat a fiatalok. Don Bosco híres álomlátó volt, profetikus álmaiban megálmodta a jövőt, de attól sem riadt vissza, hogy ezeket az álmokat megvalósítsa, akármennyire hihetetlenek voltak is. Robert atya a száraz történelmi tények helyett Don Bosco álmain keresztül kalauzolta a fiatalokat a rend történetében, és buzdította őket saját álmaik megvalósítására.
A tábor vendége volt Magyar Bertalan, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője, aki őszinte tanúságtételével bizonyította, hogy ha Istennel karöltve járunk, megvalósíthatjuk legmerészebb álmainkat is. Habár a Vadóc-tábor nem nagy létszámú, mégis különlegesnek számít, mert a szaléziak kimondottan ennek a sok szempontból „nehéz”-nek mondható korosztálynak tervezik meg a gazdag tábori események sorát. A siker egyik tényezője, hogy a tábort együtt gondolják ki a fiatal vezetőkkel (szalézi animátorokkal), akik a résztvevőket összefogják és lelkesítik, és mivel maguk is alig idősebbek a serdülőknél, így pontosan tudják, mi az, ami a fiatalokat érdekli. A programokat a szerzetesek útmutatásai szerint dolgozzák ki a legjobb ötletek alapján, és minden évben eredeti elképzelésekkel gazdagítják. Sok barátság születik és a számos visszatérő serdülő buzdítja rokonait, osztálytársait a részvételre.

A táborban jelen volt P. Andrásfalvy János, szalézi tartományi vikárius és ifjúságpasztorációs megbízott, aki évekkel ezelőtt az első Vadóctábort megálmodta, valamint Pham Quoc Thai Hung Savio Domonkos vietnami- és Dias Pradepp indiai misszionárius szerzetesnövendékek. A szerzetesek együtt voltak a fiatalokkal a szórakozás perceiben is, részt vettek a játékokban, kirándulásokon, az esti zenéstáncos vidámságokon és az éjszakába nyúló tábortűzi beszélgetéseken. A szalézi Vadóc-tábor célja, hogy a nyár derekán, a közös szórakozás és kikapcsolódás mellett serdülőink visszatérjenek a rendszeres imádsághoz, együtt betérjenek a templomba, találkozzanak Istennel. A valóság az, hogy a mai időkben sokszor nem is tudjuk, hogy a fiatalok milyen értékek után futnak. Ennek ellenére, vagy éppen ezért kell vigyáznunk rájuk, ismernünk kell álmaikat, és biztatni egy olyan jövő építésére, amelyből nem hiányozhat Isten.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .