Statisztika

A keresztények száma az utóbbi száz évben több mint háromszorosára nőtt, ahogy a Föld népessége is, mely az 1910-ben mért 1,8 milliárdról 2010-ig 6,9 milliárdra ugrott. A növekedés az idő függvényében egyenletes volt, a kétezer-négyszáz különböző forrásra támaszkodó felmérés szerint azonban az egyes földrészeket nagyon különböző arányban érintette a növekedés.

A XX. század elején még Európában élt a legtöbb keresztény (66 százalék), napjainkban az öreg kontinens azonban már Afrika Szahara alatti területeivel van egyensúlyban. Jelenleg mindkét földrész keresztényeinek egynegyedét tömöríti, míg 37 százalékuk él Amerikában. A legjelentősebb növekedés Afrikában figyelhető meg, ahol a keresztények száma több mint hatvanszorosára nőtt: az 1910-ben mért 8 millió fő helyett 2010-re 516 millióan lettek. Ennél szerényebb, mégis jelentős – tízszeres – növekedés zajlott le Ázsiában és a Csendes-óceáni területeken, ahol jelenleg 285 millió keresztény él.

Az Egyesült-Államokban (247 millió) és Brazíliában (176 millió) él ma a legtöbb keresztény ember. A harmadik a sorban Mexikó, ahol több mint 107 millió keresztényt számoltak, a teljes lakosság 95 százalékát. Kína népességének pusztán 5 százaléka keresztény, ez a 67 millió ember mégis a világ keresztény híveinek 3,1 százalékát jelenti. Az ország így jelentősen megelőzi a sorban az őt követő Németországot (58 millió fő), illetve Etiópiát (52 millió fő). A tanulmány azt is kimutatta, hogy a világ keresztény híveinek 10 százaléka kisebbséget alkot hazájában.

A Pew Research Center kutatói arra is kitérnek, hogy a keresztények mára igen messze szóródtak azoktól a történelmi helyektől, ahol vallásaik kialakultak. Például Közel- Kelet és Észak-Afrika lakosságának ma már csupán a 4 százalékát teszik ki a keresztények (13 millió fő). Egy másik példa: Nigériában ma kétszer annyi a protestáns, mint Németországban, a reformáció hazájában.

Az amerikai kutatás által kimutatott 2,2 milliárd keresztény 50 százaléka katolikus. A protestánsok 37 százalékot, az ortodoxok pedig 12 százalékot tesznek ki. A világon élő katolikusok felét tíz ország tömöríti. Több mint 133 millió fővel Brazília egymaga adja a világ katolikus lakosságának 12 százalékát. Ez az ország, mely a 2013-as katolikus ifjúsági világtalálkozó helyszíne lesz, több katolikus hívőt számlál, mint Olaszország, Franciaország és Spanyolország együttvéve. Második a sorban Mexikó 96 millió hívővel, míg a harmadik 76 millió fővel a Fülöp-szigetek.

Európában Olaszország vezeti a listát, majd – a „világranglista” hetedik helyén – Franciaország következik. A nyolcadik és kilencedik helyezett is európai állam: Lengyelország és Spanyolország. Az amerikai intézet számai nagyrészt összecsengenek a 2004-ben Rómában kiadott hivatalos egyházi statisztika adataival. A Szentszék akkor a megkereszteltek számának 757 millió főről 1,1 milliárdra emelkedését mutatta ki 1978-tól tekintve át a helyzetet. A növekedés mértéke náluk is arányos a világ népességének változásával, ami a vizsgált időszakban 4,2-ről 6,4 milliárdra való emelkedést jelentett.

Magyar Kurír – La Croix

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .