Spányi Antal püspök adománya

István király és a Velencéből érkezett szerzetes, Gellért 1015. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján találkozott először Székesfehérváron. A Napba Öltözött Asszonyról tartott ünnepi szentbeszéd olyan nagy hatást tett az uralkodóra, hogy felkérte a szerzetest, legyen a fia, Imre herceg nevelője. Gellért hét éven keresztül tanította Imrét, majd Bakonybélben élt remeteként. Ajtony legyőzése után Szent István rábízta a Csanádi Egyházmegye megszervezését. A király halálát követő trónviszályok idején bátran kiállt az igazságtalanságok ellen. 1046. szeptember 24-én a mai Székes­fehérvári Egyházmegye területén, a diósdi Szent Szabina-templomban mutatta be utolsó szentmiséjét, amelynek során látomás jövendölte meg számára közeli vértanúságát. A pesti rév felé tartott, amikor Vata pogány lázadói lelökték a Kelen-hegy szikláiról.
Gellért holttestét ideiglenesen a vértanúságának helyéhez közel temették el, majd a csanádi Boldogasszony bencés apátságban helyezték végső nyugalomra. Ereklyéi jelentős részét Velencének ajándékozta Nagy Lajos király. A csanádi templomban maradt relikviák a Dózsa György-féle lázadás idején, 1514-ben szétszóródtak.
A XIX. század közepén magyar egyházi vezetők szorgalmazták, hogy a szent ereklyéi kerüljenek vissza Velencéből. Giuseppe Luigi ­Trevisanato bíboros, velencei pátriárka 1865. július 19-én Szent Gellért ereklyéit Scitovszky János prímásnak és Simor János győri püspöknek adományozta. Öt évvel később, 1870. augusztus 6-án Simor János – már bíboros, hercegprímás, esztergomi érsekként – keresztelési helyszínének, a székesfehérvári székesegyháznak adományozta Gellért jobb sípcsontjának felső darabját.
Shvoy Lajos megyéspüspök az 1938-ban nyílt Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban bemutatta az ereklyét. A II. világháború idején a relikviát és tartóját biztonsági okokból elfalazták.
Az ereklyetartót Spányi Antal megyéspüspök 2014-ben restauráltatta, és újra bemutatta az egyházmegyei múzeum kiállításán. A megyéspüspök 2017. szeptember 24-én az ereklye jelenlétében celebrálta a Szent Gellért-napi ünnepi szentmisét az egyházmegye pedagógusai számára.
Idén januárban elkezdődött a Szent Mauríciusz-monostor felújítása és turisztikai fejlesztése. A vallási és turisztikai szolgáltatások hatékonyabb ellátása érdekében megújulnak, illetve bővülnek a bakonybéli monostorhoz tartozó épületek – maga a monostor nem. A projekt első ütemében megújul a Szent Mauríciusz és vértanútársai-templom belső tere: a barokk berendezést restaurálják, zöldenergiás padlófűtést és új padozatot kap az épület, valamint energiatakarékos világítási rendszert alakítanak ki benne.
Szent Gellért ereklyéjét ünnepélyes keretek között helyezik majd el a templom új oltárában.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .