Sérülékeny kapcsolatban

Most már kezdem érteni, min mentek keresztül a szüleim az elmúlt évtizedekben, s tudom azt is, tán sosem leszek képes meghálálni nekik e feltétlen és önzetlen szeretetet, amely olyannyira természetes számukra, akár a levegővétel. A sok-sok botlás, rossz cselekedet ellenére mégis és ugyanúgy szeretnek ma is, mint rég. Nem méricskél, nem számolgat a párom sem, akivel épp tíz évvel ezelőtt tettünk holtig tartó fogadalmat, s mondtuk ki az igent kettőnk kapcsolatára, szövetségére. A házasság azonban sokban különbözik a szülő-gyerek kapcsolattól. Sokkal törékenyebb, sérülékenyebb…
A házasság csodálatos titok, hiszen két élet, két különálló személyiség kapcsolódik össze benne. Egy férfi és egy nő. A szellemi, testi és lelki harmónia mellett léteznek benne hullámvölgyek is. Bizonytalanságok, különféle nehézségek. Olyankor nem árt, ha az égi kapaszkodókon túl találunk egy-két földit is – mint amilyen például a Merj szeretni! című kötet, amely a Tűzálló (Fireproof) című filmből ismert. „A film címe nem arra utal, hogy a házasságot soha nem éri tűz, hanem arra, hogy ha jön, ki lehet védeni. Minden házasságot érnek »tüzek«, és a védekezéshez a házastársaknak tudniuk kell, hogy a szeretet, az elkötelezettség inkább döntés, mintsem érzelem” – fogalmaz az egyik szerző, Alex Kendrick. A kötetben negyven napra való feladatot kap az olvasó, hogy házastársát még jobban megismerve képes legyen a tökéletesebb, önzetlenebb szeretetre. E negyven nap alatt oly sok minden megváltozhat. Mert a szeretet tanulható. Mert a szeretet nem féltékeny, nem goromba és nem gerjed haragra. Mert a szeretet engedi a másikat érvényesülni, és gyönyörködik a társában. Mert a szeretet megbocsát és bátorít és áldozatot hoz. Olyan szent kincs, amelyet érdemes újra és újra megerősíteni.


(Stephen és Alex Kendrick: Merj szeretni! Immanuel Alapítvány, Szombathely, 2011)

(A könyv kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .