Sako káld pátriárka: Egymillió keresztény hagyta el Irakot az elmúlt években

A pátriárka röviden ismertette a főpásztori szolgálatának éveit meghatározó eseményeket, és számba vette mind­azokat a nehézségeket, kezdeményezéseket és reményeket, amelyek az iraki káld katolikus közösség életét kísérték.
A káld egyház vezetője úgy fogalmazott: súlyos veszteség, hogy a keresztény lakosságnak el kellett menekülnie az Iszlám Állam által meghódított Moszulból és a Ninivei-síkságról. Több tízezer menekült lelkipásztori és anyagi ellátásának nehézségeit kell megoldani a térségben, ami immár több mint három éve jelent problémát. Üzenetében a pátriárka kitért a Krisztus-hívők elleni gyűlöletkeltő kampányokra, és a Bagdadban, illetve más iraki városokban nyilvántartott keresztény otthonok elkobzásáról is beszélt. Szólt arról is, hogy problematikus a viszony „egyes keresztény politikusokkal, akik személyes érdekeiket a keresztény közösség érdekei fölé helyezik”.
Sako pátriárka az örvendetes fejlemények között tett említést arról, hogy sikerült előrelépni az egyház finanszírozásának kérdésében, megújult a liturgia, megalakult a Káld Szövetség (Chaldean League), valamint létrejött a vallásközi párbeszéd bizottsága, amely a keresztények, síiták, szunniták, mandeusok és jazidik közötti dialógust szolgálja, és a szélsőségek térnyerésének ellensúlyozására törekszik.
A Ferenc pápa által bíborossá kreált Louis Raphal Sako hangsúlyozta: a patriarkátust főként olyan emberek támadják, akik „nem tudják elfogadni, hogy az elmúlt hat év során felmerült nehézségek ellenére a káld egyház »újjászületett«, és kiemelkedő szerepet tölt be helyi és globális szinten egyaránt”.

Forrás: Fides

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .