Röviden

Velence képviselői 1563-ban a zsinaton elérték, hogy azok a keresztények, akik velencei területen éltek, és bár latin szertartású püspökök vezetése alá tartoztak, de maguk keleti szertartásúak voltak, második egyházi házasságot köthessenek a keleti rítus szerint. Ez az engedmény Görögországra, Krétára és Ciprusra vonatkozott. A zsinati határozat szerint feleségük házasságtörése esetén ezek a férfiak második egyházi házasságot köthettek. A velenceiek azzal érveltek, hogy kérésük megtagadása esetén nyugtalanság keletkezne a köztársaságuk keleti részén élők körében.

Giancarlo Pani, aki a római La Sapienzia egyetemen tanít egyháztörténetet, rámutatott arra is, hogy a velencei javaslatot a kilencvenhét szavazó közül nyolcvanan fogadták el. Ugyanakkor azok, akik ezt az engedményt tették, nem kérdőjelezték meg a házasság felbonthatatlanságát. (KAP)


Boldoggá avatás a Szinódus végén

A család lelkipásztori kérdéseivel foglalkozó rendkívüli szinódus október 19-én VI. Pál pápa boldoggá avatásával ér véget. Pápasága éveiben (1963–1978) fejeződött be a II. vatikáni zsinat. A házastársi szeretetről, a szülői felelősségről és a helyes születésszabályozásról szóló enciklikája 1968-ban jelent meg Humanae vitae címmel. Boldoggáavatási ügye 1993-ban kezdődött meg, és idén májusban fejeződött be. (Rosdy Pál)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .