Európa erőforrása

Az egyház szeretné ráébreszteni a nemzeti kormányokat arra, hogy nem létezik más forrás, amely oly módon tudna emberi tőkét „termelni”, mint a család.

Az egyház valódi erőforrását a keresztény családok tanúságtétele jelenti, azoké a házaspároké, akik az individualizmus kultúrájában megélik az egymás iránti hűséget. A keresztény családokkal való törődés gyümölcsöző az egész társadalom számára.


Isten tervében a család nem magánügy, hanem kincs az egész társadalom számára. Intézmény, amely – más intézményekhez hasonlóan –, úgy tűnik, hogy sokak, különösen a fiatalok pillanatnyi vágyát jelenleg nem képes kielégíteni. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban is tetten érhető az Európára olyannyira jellemző ellentmondás. Míg számos fiatal családot alapít, sokan inkább az együttélést választják, vagy más kapcsolati formát, amely lassítja a tartós és szilárd kötelék kialakulását. Az egyház viszont kitartóan emlékeztet arra, hogy a hűséges elköteleződés a boldogság forrása.

A püspökök lelki közelségüket fejezték ki Ukrajna, a Közel-Kelet és minden háborús térség lakói iránt, arra bátorították az érintett országok keresztény közösségeit, hogy tegyenek meg mindent a kiengesztelődés és a béke érdekében. A nemzetközi szervezetektől pedig azonnali, egyértelmű és hatékony döntéseket kértek, és megoldást annak érdekében, hogy véget érjen a jelenlegi tragédia, és a menekültek mielőbb visszatérhessenek hazájukba.

Az ülés során megválasztották a testület új alelnökét: 2014 és 2016 között Angelo Massafra OFM, Scutari-Pult érseke, az albán püspöki konferencia elnöke tölti be ezt a tisztséget.

A CCEE jövő évi plenáris ülését szeptember 11. és 16. között tartja majd a Szentföldön, Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka meghívására.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .