Egyház és művészet

Finta Sándor a XX. századi magyar irodalom egyik méltatlanul elfeledett alakja. A mélyen hívő, katolikus vallású íróról, költőről ma is kevesen tudják, hogy Szombathelyen tanított a püspöki iskolában, amelynek később igazgatója is volt. A jogutód intézményben, a Brenner János Általános Iskolában tárlat nyílt, amely bemutatja Finta Sándor életét, munkásságát. Ezzel a kiállítással vette kezdetét a Magyar Katolikus Kultúra Hetei programsorozat a Szombathelyi egyházmegyében. A rendezvény célja a Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatása, szélesebb körű megismertetése.


Veres András megyés püspök hangsúlyozta: a program célja, hogy a katolikus kultúra értékeit a mai kor emberének is megmutassa az egyház. Sokak előtt ugyanis nem ismert, hogy az egyetemes kultúra milyen erőteljesen kötődik a keresztény kultúrához. Ez utóbbi ismerete nélkül sok esetben nem érthetők az irodalmi, zenei művek, a képzőművészeti alkotások. Az elmúlt évtizedekben ráadásul nem volt szabad beszélni azokról a művészekről, akik mélyen vallásos életet éltek, elkötelezett katolikusok voltak, mondta a főpásztor. Veres András úgy fogalmazott: bízik abban, hogy sokan eljönnek a különböző rendezvényekre, és vállalják a kihívást, hogy megismerjék a katolikus kultúra gyöngyszemeit.

A Szombathelyi egyházmegyében – egyebek mellett – a Seuso-kincsekkel kapcsolatos tudományos előadás, Szent Mártonról rendezett kerekasztal-beszélgetés, irodalmi és családi nap, úti beszámoló és orgonakoncert színesíti a kulturális kínálatot, mondta Simon Katalin gyűjteményvezető, aki azt is elárulta: az iskolai rendezvényekkel együtt közel harminc program várja a látogatókat.

A Finta Sándorról szóló tárlat a rendezvény ideje alatt megtekinthető a Brenner-iskola Hollán Ernő utcai épületében. A Magyar Katolikus Kultúra Hetei Szombathelyi egyházmegyei programjait a www.martinus.hu oldalon tekinthetik meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .