Röviden

A délután folyamán a hitoktatók előadások és műhelyfoglalkozások keretében mélyíthették el elméleti tudásukat és gyakorlati ismereteiket a 6. osztályos hit- és erkölcstan tananyagáról. Sipos Edit a Kett-módszer elnevezésű valláspedagógiai gyakorlatról, Bánkuti Gábor pedig a Biblia történelemszemléletéről beszélt. Nagy Mária, Koósz Roland, Takácsné Kéri Hajnalka, Ferencz Lívia és Tiborczné Somogyi Éva tanítási tapasztalataikat és kreatív ötleteiket osztották meg katekétatársaikkal, bemutatva ezzel a tananyag új szemléletű feldolgozásának lehetőségeit.

A lelkigyakorlat második és harmadik napján a Szentjánosbogár közösség történetével, tevékenységével, Szent Ignác-i lelkiségével és pedagógiai módszereivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az előadásokat a közösség alapítója, Tereza Worowska tartotta, aki kivételes humorával számtalanszor megnevettette a hallgatóságot. A közösség nyári táborainak, klubfoglalkozásainak és vezetőképzőinek tapasztalata temérdek hasznos információval és sok újdonsággal szolgált. A két nap során hallottakat Kutas Attila atya egészítette ki, aki évek óta részt vesz a „Bogarak” lelki vezetésében.

A háromnapos eseményt a Pécsi egyházmegye alapításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepi szentmise zárta, melyen a lelkigyakorlaton jelen lévő katekéták is részt vettek.

Magyar Kurír


Változásokkal indul az új tanév a Debrecen-nyíregyházi egyházmegyében

Huszonhárom szakértővel kezdi meg munkáját a Debrecen–nyíregyházi egyházmegyében megalakult tanfelügyeleti rendszer, valamint OKJ-s felnőttképzéseket is indítanak a debreceni Szent József Gimnáziumban.

Az egyházmegye katolikus intézményeinek igazgatói közössége augusztus 27-én tartotta meg első értekezletét az egyházmegye püspöki hivatalában.

A megbeszélésen Bosák Nándor megyés püspök köszöntötte az intézményvezetőket, majd Molnár Katalin, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Felügyeletének (EKIF) igazgatója megtartotta az előző tanévet értékelő beszédét. Ezt követően a most induló tanév főbb feladatait egyeztették a résztvevők.

Az egyházmegye intézményeiben összesen 3641 diák, 422 óvodás és 220 elsős kisdiák kezdi meg a tanévet. Az egyházmegye két intézménye is nagy beruházások eredményét ünnepelheti. A nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tornacsarnokkal, a kisvárdai Szent László iskola pedig egy új épületrésszel gazdagodott. A püspök atya úgy fogalmazott: ezek az anyagi befektetések az intézményvezetők és a pedagógusok minőségi munkája által térülhetnek meg igazán. A főpásztor ehhez kívánt bátorságot és bölcsességet az iskolák pedagógusainak. Végül Kirilla Pált, az egyeki általános iskola új igazgatóját köszöntötte kollégái körében.

Az egyházmegye tanfelügyeleti rendszere gondoskodik majd a tantárgygondozói és tanfelügyeleti szakértői továbbképzésekről, és ez a szervezet biztosítja a felkészítést a pedagógiai-szakmai ellenőrzésekre, a pedagógusminősítésekre is – tájékoztatta lapunkat Molnár Katalin igazgató.

A tanfelügyeleti rendszer feladata az objektív szakmai ellenőrzés. Célja, hogy egységes kritériumok alapján értékelhessék az iskolarendszerben dolgozók tevékenységét, s így nyújtsanak segítséget az intézményeknek a hatékonyabb működéshez. Az új rendszer további előnye lesz, hogy a lakosság „reális, szakmai alapokon nyugvó véleményt” kaphat az intézményekről, és az egységes kritériumrendszernek köszönhetően összemérhetővé válnak az egyes iskolák. A jövőben a szakértők – akik maguk is gyakorló pedagógusok, és öt munkanapból egyet szánnak a felügyeleti munkára – többek között módszertani felkészültségük, a tanulókkal való bánásmódjuk, tanulásszervezési képességeik, szakmai együttműködésük és felelősségvállalásuk alapján értékelik majd a tanárokat.

Az egyházmegye több más intézményében is változások történtek. A kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda intézményében szeptember 1-jétől gimnáziumi osztály indul. Az egyházmegye átvette a felnőttképzéssel foglalkozó debreceni Kodolányi János Középiskola és Kollégium Debreceni Szakközépiskolai Tagintézményét, amelyet a jövőben az egyházmegyei fenntartású debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium működtet. Az intézményben OKJ-s szakképzés keretei között a következő szakmák elsajátítására van lehetőség: szociális asszisztens, ügyviteli titkár, idegenvezető, turisztikai szervező, értékesítő és informatikai rendszergazda.

Kovács Ágnes

A ferences rend átvette a jászberényi Terplán Zénó Szakiskolát A ferences rend átvette a jászberényi Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola működtetését – tájékoztatta a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rend tartományfőnöke az MTI-t.

Dobszay Benedek az MTI-nek elmondta, hogy az iskola a korábbival azonos néven és változatlan tanári karral működik tovább. A keresztény szellemiségű intézményben, amelynek fenntartója az átvételt megelőzően a Szakképző Oktatási és Szolgáltató Közhasznú Társaság volt, nyolcszáz gyerek tanul kereskedelmi, logisztikai, informatikai szakképzés keretében.

A tartományfőnök hangsúlyozta, hogy a ferencesek 1950 előtt fontos szerepet töltöttek be Jászberény életében, de közvetlenül a rendszerváltozás után nem tudtak visszatérni a településre. Ezért mind a település, mind a rend számára fontos, hogy az iskola átvételével ismét jelen lesznek a városban.

A jászberényi iskola a negyedik ferences középiskola Magyarországon a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, a szentendrei Ferences Gimnázium és az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium mellett.

bnid \ blz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .