Röviden

 

2009. augusztus 2-ról 3-ára virradóra saját, kislétai házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert cigányok voltak. A kislétai gyilkosságot még tragikusabbá tette egybeesése a cigány holokauszt, a pharrajimos nemzetközi emléknapjával: hatvanöt évvel korábban, 1944-ben ugyanezen az éjszakán küldték gázkamrába az auschwitz-birkenaui haláltáborban addig életben maradt romákat és szintiket. Imádkozzunk, hogy az Úr fegyverezze le az erőszakos kezeket, békítse meg a szíveket, és tanítsa meg az együttélés és a szeretet civilizációjára Európa és a világ népeit!

„Népeteket soha többé ne sújtsa zaklatás, elutasítás vagy megvetés!” – mondta XVI. Benedek pápa 2011. június 11-én, Rómában, európai cigány zarándokok előtt.

Sz. P.


 

Jubileumi búcsú Máriapócson

A Debrecen–nyíregyházi egyházmegye jubileumi ünnepségsorozatának záró eseményeként mintegy tízezer hívő részvételével tartja meg hagyományos zarándoklatát Máriapócson, július 28-án, vasárnap. A hit évében az egyházmegye alapításának 20. évfordulójára emlékezve az ünnepi szentmisét fél 11 órakor Ternyák Csaba egri érsek mutatja be. 14 órakor ünnepélyes litániával ér véget a közös program.A zarándoklat ideje alatt a máriapócsi Szeplőtelen Fogantatás- templomban (8.30-tól 13.30 óráig) folyamatos szentségimádás lesz a kitett Oltáriszentség előtt. 9 órától a tábori oltárnál a nyíregyházi Képmás zenekar zenés elmélkedéssel segíti a szentmisére való előkészületet.

K. Á.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .