Ferenc pápa az életvédelemről

Az idei életvédő nap témája és mottója – Őrizd az életet, megéri – idézet Jorge Mario Bergoglio bíboros 2005-ben elhangzott homíliájából, amelyet a várandós anyák védőszentje, Szent Raymond Nonnatus tiszteletére mondott. A XIII. században élt katalán szerzetest a hagyomány szerint császármetszéssel hozták a világra, egy nappal korábban meghalt édesanyja testéből emelték ki.

A 2013-as életvédő napon különösen nagy figyelmet fordítanak a meg nem született gyermekekre és édesanyjukra, az idősekre, valamint azokra, akiknek öngyilkos szándékaik vannak.


Az angliai és walesi püspöki konferencia (CBCEW), illetve az ír püspöki konferencia (ICBC) egy-egy jegyzékben magyarázza meg a főpásztorok célkitűzését: „Ki kell alakítani az együttérzés és a figyelem légkörét, amely a legnehezebb pillanatok és személyes életkörülmények idején is támogatja az életet.” A dokumentumok utalnak Buenos Aires volt érsekének 2005-ben elhangzott szavaira: „Mindenkinek kötelessége, hogy gyöngéden és emberi szeretettel gondozza az életet.”

Skóciában május utolsó vasárnapján ünnepelik, Angliában és Walesben július 28-án, Írországban pedig október első vasárnapján tartják az életvédő napot.

Anglia és Wales püspöki konferenciája hivatalos honlapján (www.dayforlife.org) különféle tájékoztató anyagokat tett közzé a közelgő eseménnyel kapcsolatban. Az Egyesült Királyság plébániáira félmillió szórólapot küldtek szét. Az összegyűlt adományokat idén is az oxfordi Anscombe Bioetikai Központ támogatására fordítják.

(A központ Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe 1919–2001 között élt brit filozófusnő nevét viseli).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .