Rövid hírek

Barokk-idő – időszaki kiállítás a pannonhalmi főapátságban

Szent Benedek tavaszi ünnepén, március 21-én, Kőnig Frigyes, a Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg Pannonhalmán a Barokk-idő című kiállítást, amely tárgyi emlékek bemutatásán keresztül enged betekintést az idő fogalmának vallási és filozófiai változásába.

A kiállítás középpontjába az órát állították a rendezők, így a korszak egyik leggazdagabb „szimbóluma" köré szerveződik az anyag. A kronométer, amely a mechanika törvényeivel összhangban egyenletesen méri az idő múlását, prototípusa minden önmozgató gépezetnek, automatának. Az óra ugyanakkor nemcsak precízen működő gép, hanem – és innen ered szimbolikus gazdagsága – a számunkra adott idő múlására is figyelmeztet, így elszakíthatatlan kapcsolatban áll mindennapi időérzékelésünkkel, valamint – memento moriként – az elmúlás perspektívájával. Olyan szimbólumról van tehát szó, amely összetett vallási és morális jelentéseket mozgósít. A kiállítás – a mérés ideje mellett – külön figyelmet szentel a mindennapi tapasztalás, a szenvedés és az eszkaton idejének.

(A tárlat november 11-ig tekinthető meg a pannonhalmi főapátságban.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .