Íme az ember ‒ egy pápa arcai

A szervező a Mission is Possible (MiP) csoport, amely a 2007-es városmisszión jött létre, többségében huszonéves egyetemista fiatalokból. Céljuk – mint Puskás Balázs, a MiP-et működtető alapítvány elnöke az Új Embernek elmondta – kulturáltan szórakoztatni, és szórakoztatva értéket közvetíteni, a fiatalokat (és idősebbeket) pozitív gondolkodásra ösztönözni, erényes életvitelre serkenteni, életcéljukat megtalálni segíteni, a XX. és XXI. század hiteles személyiségeit példaként felmutatni.

II. János Pál megválasztásának 30. évfordulóját ünnepelve, tavaly határozta el a MiP, hogy Karol Wojtyla emléke előtt fotókiállítással fog tisztelegni. A rendezvény felett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Joanna Stempinska, Lengyelország budapesti nagykövete vállalt védnökséget. A kiállítás címe a nagy humanistára utal, akinek a neve karitatív tevékenységekkel, a betegségek, a szegénység, a háború elleni küzdelemmel fonódik össze. Aki minden tekintetben megőrizte az egyház dogmáit, ugyanakkor haladt a korral, nyitott volt a modern technológiák, így a XX. század kommunikációs vívmányaira is. Aki számtalan könyvet, tucatnyi apostoli buzdítást és konstitúciót, enciklikát jegyzett, drámákat, verseket is írt. Aki pápaként először tett látogatást egy zsinagógában és egy mecsetben. Aki szinte állandóan úton volt, csaknem 130 országban járt, köztük kétszer Magyarországon. A kiállítás keretében most több mint 1300 négyzetméteren újra lehet vele „találkozni”. Arturo Mari képeit néhány, a pápa magyarországi látogatásain készült fotó (Népstadion, Pannonhalma) egészíti ki. A képek segítségével a látogató megtapasztalhatja II. János Pál személyének emberi vonásait: amint síeléshez készülődik, kirándul a hegyek között, felpróbálja Bonónak, a U2 popegyüttes frontemberének napszemüvegét, vagy leprásokkal körülvéve Teréz anyával imádkozik. Megtekinthető a pápa néhány személyes tárgya: breviáriuma, melyet egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek ajándékozott Erdő Péter bíborosnak, Krakkóban használt bíborosi köpenye, egy pár cipője és sétabotja. A szervezők elgondolása szerint interaktív, elgondolkodtató és szívszorító kiállítást láthatunk, hang-, látvány- és illat- (tömjén) effektusokkal.

A MiP azt reméli, hogy a médián keresztül sikerül eljuttatni üzenetüket legalább hárommillió emberhez, ezen belül egymillió gyakorló katolikushoz. Emellett legkevesebb 35 ezer látogatóra számítanak. A bevétel költségeken felüli részét további hasonló rendezvényekre fordítanák.

A megnyitón jelen volt Arturo Mari, a L’Osservatore Romano fotórészlegének volt igazgatója, aki XII. Piusztól XVI. Benedekig hat pápát szolgált, s akit II. János Pál egy alkalommal e szavakkal mutatott be Bill Clinton amerikai elnöknek: „Mintha a fiam lenne.” A fotográfus nem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen a Heti Válasz Kiadó gondozásában tavaly decemberben magyarul is megjelent a pápáról írt könyve, Találkozunk a paradicsomban címmel.

A kiállításhoz kapcsolódó egyéb rendezvények sorában az aulában fellép többek között az angolul éneklő osztrák pop-rock együttes, a Cardiac Move, a Liszt-díjas Hegedűs Endre zongoraművész, lesznek előadások a II. János Pállal kapcsolatban felvetődő aktuális kérdésekről (például ökumenizmus, az egyház álláspontja kényes kérdésekben, a Vatikán élete, a pápaság hagyományai), beszélgetések, gyerekprogramok.

(A kiállítás megtekinthető a VAM Design Centerben, Bp., VI. Király u. 26. Belépődíj: 1500 Ft, nyugdíjasoknak, diákoknak: 900 Ft, családoknak három főtől: 3500 Ft, csoportoknak: 15 fő felett: személyenként 600 Ft. A félórás tárlatvezetés ára: 3000 Ft.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .