Rockzenés emlékezés II. János Pálra

A tavalyi városmisszió alkalmával a Morrison’s-ben kapott helyet a Mission is Possible (A küldetés lehetséges) nevű rendezvény, amely a négy nap során több ezer embert mozgatott meg. Azóta több missziós programot is szerveztek, amelyeknek legfőbb célja az, hogy megmutassák mindenkinek, mennyire élhető, vonzó és nagyszerű a katolikus hit. 1978. október 16-án a felszálló fehér füst jelezte a krakkói érsek, Karol Wojtyla pápává választását, aki II. János Pál néven több mint huszonhét éven át kormányozta Krisztus népét. Megválasztásának harmincadik évfordulóját a világon számos helyen megünnepelték. Magyarországon a Mission is Possible rendezte emlékkoncerten mintegy négyszázötvenen vettek részt.

Stan Fortuna ma Amerika talán legnépszerűbb ferences szerzetese, szinte állandóan úton van, hogy rapzenéjével fiatalokat és idősebbeket egyaránt Istenhez vezessen. Erről a különleges hivatásról így beszélt: „A zene belülről jön. Az ima a zeném alapja.” Szerinte a zene nem más, mint egy eszköz, amellyel rajta keresztül Isten működhet. Pont ezért soha nincs két egyforma koncertje, hiszen minden helyzet más, amelyben játszania kell. Persze, nem csupán koncertezni jár. Afrikai útjáról mesélve kiderült, hogy a szeretetszolgálatban is igyekszik hathatós eszközzé válni. „Ha valakinek egy tehénre van szüksége, akkor annak megpróbálok szerezni egy tehenet. Nem mindig csak a pénzzel lehet segíteni.” II. János Pálhoz fűződő kapcsolatáról így vallott: „Minden vele kapcsolatos dolog megérint. Például a szituáció, amiből érkezett. A szeretet ereje tette őt hőssé. Képes volt folyamatosan kapcsolatban maradni Istennel.” A Cardiac Move nem kifejezetten katolikus zenekar, a fiatal csapat mégis egyre nagyobb ismertségre tesz szert Európában, különösen a katolikusok között. Az egyházhoz való viszonyukról így beszéltek: „A tehetségünket adjuk az egyháznak. Gyakran megyünk misére, és megpróbálunk mindennap újra és újra megtérni.” Tulajdonképpen azt tartják fontosnak, hogy a zenei életben való jelenlétükkel tanúságot tegyenek katolikus értékrendjükről, legyen szó akár tisztaságról, akár abortuszról, akár bármilyen más aktuális témáról. „Amikor a koncertek után odajönnek hozzánk a fiatalok, és megkérdezik, hogy mi mozgat minket, akkor megmondjuk, hogy a hit az. Segítenünk kell az embereknek, hogy észrevegyék az igazságot” – mondta Johannes. Az esti koncertet II. János Pál sokat idézett mondata jellemezte: „Ne féljetek!” Az előadók teljes szívvel való játéka, a nagy pápáról szóló film részletekben való levetítése hozzájárult ahhoz, hogy számos érdeklődő tekintett be a Pilinszky Kávézó ablakain. Sokan most szembesültek az egyháznak ezzel a fajta arcával: nem számít, hogy rockzene vagy rap, nem számít, hogy idős vagy fiatal, hiszen a lényeg Jézus Krisztus – ahogyan II. János Pál élete is ezt sugározta.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .