Reményünk tíz éve

Örömmel emlékezhetünk arra, hogy püspökeink és a polgári kormány vezetői őszintén megállapíthatták: jelentős részben közös erkölcsi értékrendet követnek. A Fidesz elnöke az egyik első európai politikusként ez alkalommal is, máskor is kifejtette meggyőződését egyház és állam viszonyát illetően. Ez lényegében a XVI. Benedek pápa által is méltatott „pozitív laicitás” elve. Eszerint egyház és állam szétválasztása alkotmányosan és gyakorlatilag megvalósult, ma már a mindkét fél számára gyümölcsöző, szabad együttműködés területeit kell keresnünk és megvalósítanunk.
Ez a találkozó nem hasonlított a diktatúra idején rendezett, megalázó nyilatkozatokat kiadó ÁEH-rendezvényekhez, amelyek mindig így hangzottak: „Az állam és egyház viszonya jó.”
Nyílt beszélgetés  alakult ki az ország, az emberek, a családok helyzetéről. Mérlegre tették a kormány programját és azt, mennyi teljesült belőle addig. Orbán Viktor sem csupán az eredményekről szólt, hanem nyíltan feltárta azokat a területeket, amelyeken nem sikerült elérni a kitűzött célt.
Emlékezésünkbe sajnos szomorúság is vegyül. Nemcsak azért, mert hazánk azóta gazdaságilag meggyengülve jutott a világgazdasági válság körülményei közé, hanem a társadalom lelkileg, kulturálisan, jövőképében is zavartan él. Jelen szomorú állapotunkban adjon erőt tíz évvel ezelőtti reményünk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .