Raï pátriárka történelmi látogatása Szaúd-Arábiában

Ilyen eredmény, hogy bejelentették: Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó hozzájárul, hogy a királyságban létrejöjjön a vallásközi párbeszéd első nemzetközi központja, amely egy kilencszáz éves templom közelében épülhet fel.
November 14-én Béchara Bout­ros Raï pátriárka rövid látogatást tett Rijádban, a szaúdi fővárosban. Útja során találkozott Szalmán királlyal és Mohamed bin Szalmán herceggel, trónörökössel, a szaúdi királyság jelenlegi „erős emberével”.
A keleti rítusú katolikus Maro­nita Egyház pátriárkája rendkívül feszült külpolitikai helyzetben érkezett Szaúd-Arábiába: Szaad Haríri libanoni miniszterelnök váratlan lemondása és szaúdi tartózkodása, valamint az, hogy a szaúdi királyság megfenyegette a Hezbol­lahot és Iránt, hozzájárult a feszültség gyors eszkalálódásához. Egyelőre kevés részlet ismert a pátriárka útjáról, mindenesetre a látogatást pozitívan értékelték Libanonban, és enyhített a feszült helyzeten.
Rövid látogatása során Raï pátriárka találkozott a volt libanoni miniszterelnökkel, a szun­nita Szaad Harírivel is, aki az egész ország megdöbbenésére jelentette be lemondását november 4-én, elsősorban arra hivatkozva, hogy attól tart, miniszterelnök édesapjához hasonlóan ő is merénylet áldozata lesz. A ma­ronita pátriárka úgy nyilatkozott, őt személy szerint meggyőzték azok az indokok, amelyek Haríri lemondásához vezettek.
Raï pátriárka a szaúdi uralkodó és a koronaherceg meghívására érkezett Rijádba a történelmi jelentőségű látogatásra. Eredetileg a vallásközi dialógus, a terrorizmus és a fanatizmus kérdéseiről kívánt tárgyalni, valamint a Szaúd-Arábiában élő és dolgozó mintegy háromszázezer libanoni állampolgár sorsáról, akik a megváltozott politikai helyzetben a kitoloncolástól tartanak.
Camillo Ballin püspök, Észak-Arábia apostoli nunciusa szerint ez a meghívás, amelyet november 1-jén tolmácsoltak Raï pátriárkának, azt jelzi, Szaúd-Arábia új alapokra kívánja helyezni a más vallásokkal való kapcsolatát.
Mohamed bin Szalmán herceg, trónörökös az elmúlt években is a királyság vallásos retorikájának mérséklésére törekedett. Csökkentette a vallási rendőrség hatalmát, letartóztatott több keményvonalas klerikust, és társadalmi változásokat sürgetett. Neki köszönhető az is, hogy június óta a szaúdi nők autót vezethetnek. Nemrég arról beszélt egy rijádi konferencián, hogy a királyságnak mérsékelt, kiegyensúlyozott iszlámra van szüksége, amely nyitott a világra, és nyitott minden vallás, hagyomány és nép felé.
Raï pátriárka a második keresztény egyházfő, aki hivatalos látogatást tett Szaúd-Arábiában. Korábban egyedül IV. Illés antiochiai ortodox pátriárka járt az országban, 1975-ben. Béchara Boutros Raï tagja a bíborosi kollégiumnak is, ami még nagyobb jelentőséget ad szaúdi útjának.
Forrás és fotó: News.va
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .