Pápai áldás az Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjére

A délelőtt fél tízkor kezdődő találkozón Ferenc pápa mellett részt vett Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, Vittore Boccardi, a tanács titkára, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a Rómában tanuló magyar papok és kispapok, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkárság néhány tagja. Erdő Péter bíboros, prímás bemutatta a missziós kereszt történetét és szimbolikáját Ferenc pápának, majd a Szentatya áldását kérte a néhány hónap múlva a Kárpát-medencében missziós útra induló feszületre.
A missziós kereszt még a 2007-es budapesti városmisszió alkalmából készült. Az esztergomi bazilikában álló, közel öt méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfa kereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. A feszület nem csupán egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában, ezüst tokban, egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, körülötte, a levelek fordulataiban magyar szentek ereklyéi találhatók. A restaurálás után újabb öt magyar szent, illetve boldog – Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán – ereklyéivel gazdagodott a missziós kereszt.
NEK Általános Titkársága

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .