Pyrker érsek nyomában

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban. A tudományos találkozón történészek, levéltárosok és muzeológusok tartottak előadásokat, és számos értekezés hangzott el Pyrkerről és koráról. Köszöntőjében Ternyák Csaba érsek méltatta Pyrker János László ciszterci szerzetest, lilienfeldi apátot, szepesi püspököt, velencei pátriárkát, aki húsz éven át volt az Egri Főegyházmegye érseke, megtartva a pátriárka címet is.
Pyrker a magyar kultúra egyik legjelentősebb egyházi mecénása volt. Itáliában töltött évei során hatalmas képzőművészeti gyűjteményre tett szert: ezt a közel kétszáz festményből álló gyűjteményt 1836-ban – már egri érsekként – a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Meghatározó szerepet játszott Heves megye székhelyének rendezésében és az egri vár felújításában. Munkásságának talán legkiemelkedőbb eredménye a klasszicista egri bazilika megépíttetése volt, a templomot 1837-ben szentelték fel. Az épület tervezésére a Rómában tanult Hild József építészt kérte fel. Megszervezte a bazilika zenekarát, és támogatta a népoktatást. 1847-ben bekövetkezett halálát követően Lilienfeldben temették el, de szíve az egri bazilika altemplomában nyugszik.
A megemlékezés részeként Ternyák Csaba érsek megnyitotta a Pyrker 190 című kiállítást, amelyet az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban tekinthetnek meg az érdeklődők.
Október végén ausztriai zarándoklaton vettek részt az Egri Főegyházmegye munkatársai, Pyrker érsek életútjához kötődő helyeket kerestek fel.
A zarándokok elsőként Ternyák Csaba szülővárosában, Fertőszentmiklóson vettek részt szentmisén, majd a magyarsághoz évszázadok óta sok szállal kapcsolódó heiligenkreuzi ciszterci apátságot tekintették meg. A csoportot itt Maximilian Heim OCist apát is köszöntötte, a látnivalókat a magyar származású Rozina nővér mutatta be. A kolostor honlapja külön említést tett Ternyák Csaba egri érsek vendégkönyvükbe írt szavairól: „(…) örülök a Magyarországhoz szorosan kapcsolódó kolostor elevenségének. Köszönöm! Isten áldjon Benneteket!”
A következő napot a szintén számos magyar kötődéssel bíró mariazelli kegyhelyen töltötték az egri zarándokok.
Útjuk zárónapján a lilienfeldi ciszterci apátságot keresték fel.
Kapisztrán Szent Jánosra és nemzeti ünnepünkre emlékeztek a szentmisén, melynek főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt. Koncelebrált a lilienfeldi apát, Ficzek László általános helynök, Kakuk Ferenc érseki titkár és Andreas Pirngruber OCist türnitzi plébános (aki Pyrker érsek utóda a türnitzi plébánia élén). Az ünnep fényét emelte, hogy a főcelebráns és az asszisztencia a néhai egri érsek által a kolostornak adományozott miseruhában végezte az oltárszolgálatot. Ternyák Csaba elődje apáti mellkeresztjét és gyűrűjét is viselte. Matthäus Nimmervoll apát az általa adományozható legmagasabb kitüntetést, a liliomokkal díszített arany érdemkeresztet adta át Ternyák érseknek, ez rövidesen látható lesz az egri Pyrker-kiállításon.
Az apátság megtekintése után a jelenlévők együtt imádkoztak Pyrker János László lelki üdvéért, és koszorút helyeztek el lilienfeldi sírján.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .