Lektorokat és akolitusokat avattak

Az avatást Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke végezte.
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papnövendékei közül a lektorátust Eredics Gergő, Forgács Balázs, Kiss Géza Imre, Kovács Attila Balázs, Riesz Domonkos és Szentkirályi Ottó nyerték el.
Az akolitusi szolgálatban Gyurász Krisztián, Harangi Tibor és Máté János Kristóf növendékek részesültek a főegyházmegyéből.
A Kaposvári Egyházmegyéből a lektorátust Antal Zsolt, a Váci Egyházmegyéből Horváth Péter Vendel növendékek nyerték el.
A Kaposvári Egyházmegyéből Fejes Jánost, a Szabadkai Egyházmegyéből pedig Horváth Ákost avatták ako­li­tus­sá.
Homíliájában Snell György arra buzdította a papnövendékeket, hogy törekedjenek a Szentírás minél alaposabb ismeretére. „Aki nem ismeri a Szentírást, nem ismeri Krisztust” – idézte Szent Jeromost, majd arra biztatta az ako­li­tus­jelölteket, hogy az Úr szent oltáránál mindig szívesen szolgáljanak, és hűségesen osszák szét testvéreik között az Élet Kenyerét.
A lektoravatás során az avatandó különleges megbízást kap Egyházától Isten igéjének hirdetésére és az abban gyökerező hit ápolására. Feladata elsősorban a liturgiákon való felolvasás, a gyermekek és a felnőttek hitre nevelése, továbbá felkészítése a szentségek méltó vételére.
Az akolitusok a felavatáskor arra kaptak megbízást, hogy segítsék szolgálatukban a papokat és a diakónusokat, és szükség esetén áldoztassák a híveket, valamint a betegeket is.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; Érseki Papnevelő Intézet, Esztergom

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .