Növekedjetek a szeretetben!

Fotó: Lambert Attila

 

A Kaposvári Egyházmegye hívta zarándoklatra plébániái közösségeit ezen a késő őszi napon, október 28-án. A tavasszal kinevezett megyés főpásztor, Varga László atya első ízben szólította meg a híveket, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve induljanak útnak az egész egyházmegyéből, és látogassanak el hazánk egyetlen eucharisztikus kegyhelyére.
Fekete Csaba, a rendezvényért felelős diakónus a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: a cél az volt, hogy vágyakozást ébresszenek az emberekben ennek a hazánkban egyedülálló szent helynek a megismerésére. A püspökség kegyhelyismertető füzetet adott a hívek kezébe, és imára buzdította a zarándokokat, akik az út előtt kilencedet végeztek.
A bátai Szent Vér-templom Krisztus megváltó szenvedésére és az Oltáriszentségben való jelenlétére irányítja a figyelmet. A kegyhely 1093-as, Szent László nevéhez fűződő alapítása óta eltelt évszázadokban zarándokok sokaságát vonzotta magához. Százötven éven át eucharisztikus csoda – Krisztus valóságos vére jelent meg az Oltáriszentségben – erősítette itt az emberek hitét. E helyet királyaink – Nagy Lajos, Mária királynő, Zsigmond, Hunyadi Mátyás, II. Ulászló – tették naggyá. Báta a XIV. század végén, a XV. század elején már nemzeti zarándokhely volt, amelyet IV. Jenő pápa 1434-ben búcsúkiváltság adományozásával szentesített.
Itt tartotta a mohácsi csata előtti utolsó ülését az or­szágtanács, s a Szent Vér áldását fogadva innen indult a magyar sereg a törökök elleni végzetes csatába. 1539-ben az ellenséges csapatok feldúlták a kegyhelyet, a nagybúcsún emberek ezreit mészárolták le, és földig rombolták az apátság és a templom falait. Négyszáz évvel később, 1938-ban, az eucharisztikus világkongresszusra nemzeti összefogással újra felépítették a templomot, és újjáteremtették Báta kultuszát – tárja fel a kegyhely történetének részleteit Sümegi József diakónus. „A királyok imádságos életükkel is előttünk jártak. Bátán a múlt valóban példa lehet a jelen számára. Olyan elődöket mutat fel, akiket érdemes követni. Az emberek itt évszázadokon át érezték azt az erőt, amely Jézus szeretetéből sugárzik. A zarándokok jelenléte és imádsága is megszentelte ezt a helyet. Nem legenda, nem pusztán egy régi történet az, amit felidézünk. Maga a valóság áll előttünk, Jézus valóságos jelenlétét tiszteljük az Oltáriszentségben.”
A templomba lépve rögtön felfigyelünk arra, hogy a fehér falak díszítésére a piros színt használták, utalva ezzel az Eucharisztiában jelen lévő Krisztusra. Szentbeszédében Varga László püspök is a szenvedő Krisztusra irányítja a figyelmet, és arra a szeretetre, amely a megváltásunk záloga. „Azért ajánlom fel a misét, hogy mindannyiunkban növekedjen a szeretet. Hogy másképpen térjünk innen haza, mint ahogyan jöttünk.” A főpásztor Krisztus titkának szemlélésére buzdít. „Engedjük, hogy megérintsen minket szeretete, s ezáltal átformálja gondolatainkat, vágyainkat. Adjuk át neki az irányítást, legyen minden vágyunk ez a szeretet, és meg fogjuk élni mindennapjainkban a békét, a derűt. Így az a kérdés vezet majd bennünket, hogyan szerethetünk jobban itt és most. Konfliktusainkban pedig nem győzni, hanem szeretni vágyunk majd mindenáron.” Ha engedjük, hogy Isten szeretete megérintsen bennünket, akkor mi is képessé válunk a növekedésre. A megyés főpásztor azt a bizonyosságot fogalmazta meg, hogy mindebben nem vagyunk magunkra utalva, hiszen Isten Lelke lakik bennünk, és a Lélek erejével válunk képessé a növekedésre.
A zarándoknap programját nyitó szentmisére megtelt a templom. „Püspökünk kimozdítja otthonról az embereket, s ezzel az egységhez viszi közelebb őket egyházmegyénkben” – mondja Fekete Csaba, és a völgyben parkoló tizenegy buszra, illetve a mellettük álló rengeteg személyautóra mutat. Bár már itt az ősz, egy motoroscsoport is érkezett az ünnepre. Rendszeresen eljárnak a zarándoklatokra. Csomán tíz évvel ezelőtt keresztet is állítottak, azóta minden évben várják a motorosokat szentmisére, áldásra. „Úton vagyunk, már harminc éve motorozunk. De fontos számunkra a hazaérés is, hiszen gyerekek, unokák várnak bennünket otthon” – mondja a csoport vezetője, Tamás.
Varga László örül a hívek sokaságának. „Milyen jó, hogy már az első hívásra ennyien megmozdultak! Minden találkozás fontos a közösségépítésben, egy ilyen zarándoklat pedig különösen az” – mondja. Somos László kaposfői plébánossal az egyházmegye közösségépítő életéről beszélgetünk. Mint mondja, az előző főpásztoruk, Balás Béla atya nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy bejárja az egész egyházmegyét, s részt vegyen olyan fórumokon, ahol az emberek összegyűlnek. Kultúrházakat, tantestületeket, rendezvényeket látogatott. Ezt a hagyományt folytatja most Varga László atya is, aki itteni papként, helynökként és irodaigazgatóként ebben nőtt fel. Az emberek ismerik és szeretik őt, így örömmel válaszoltak a hívására. A kaposfőiek is plébánosuk első szavára vállalkoztak a zarándoklatra. „Nálunk rendszeres a szentségimádás. Magam is hosszú évek óta végzem, mindig közel állt hozzám. A hívek látták, és befogadták, mára pedig gyakorlattá vált a plébániánkon” – mondja a kaposfői plébános.
Sokan úgy jöttek el ide, hogy nem ismerték Báta jelentőségét. A zarándoknap programjai azonban lépésről lépésre feltárják előttük a hely történetének lelki kincseit. A hívek a fájdalmas rózsafüzért imádkozzák, keresztutat járnak a Klastrom-dombon, meg­ismerik a királyok útját. A közösségeket kísérő papok sok kérdést kapnak a zarándokoktól. A Kaposvárról két kislányával érkező hitoktató már a jövőt tervezi. Májusban az elsőáldozóit szeretné elhozni ide. Arról beszélgetünk, hogyan vihető közel a gyerekekhez az Oltáriszentség misztériuma. „Nagy kavarodás van a gyerekek fejében a rengeteg ezoterikus mese miatt, amelyek világában varázslással bármi megoldható. Nehéz tisztázni ezeket a dolgokat, de válaszolni kell a gyerekek kérdéseire, mert másnak nem tudják feltenni ezeket. Ezért én szoktam mesélni nekik arról, mit jelent az, hogy Jézus teste átlényegül, mégsem látunk és tapasztalunk mást, mint az ostyát. Csodálatos titok ez. S voltak alkalmak, amikor Isten bizonyosságot is adott azoknak, akik nem hitték el ezt. Így szoktam beszélni nekik az Oltáriszentséghez kapcsolódó csodákról. Nagyon örülök, hogy hamarosan eljöhetünk ide, és együtt gondolkodhatunk majd erről a titokról.”
Az egyházmegye jövőjével kapcsolatban a főpásztor azt mondja, minden évben tartanak majd zarándoklatot egy-egy eucharisztikus kegyhelyre, így készülnek az eucharisztikus kongresszusra. Májusban Ludbreg lesz az úti cél, a következő évben Ga­ram­szentbenedek, azt követően pedig Budapest.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .