Püspökszentelés és beiktatás Nagyszombatban

A püspökszentelést Jozef Tomko bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregáció nyugalmazott prefektusa végezte, a társszentelők Mario Giordana szlovákiai apostoli nuncius és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita volt. A püspökszentelésre meghívást kaptak Szlovákia, Csehország és a környező államok egyházi méltóságai, papok, szerzetesek, közéleti személyiségek is.

A Keresztelő Szent János-katedrálist zsúfolásig megtöltötték a papok és hívek, valamint a közélet képviselői. A beiktatáson jelen volt Pápai Lajos győri, Beer Miklós váci és Bosák Nándor felvidéki születésű debrecen-nyíregyházi megyés püspök, valamint Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök is.
Róbert Bezák érsek köszöntötte a főegyházmegye magyar nemzetiségű híveit, szavait Herdics György, a Remény főszerkesztője tolmácsolta: „Püspökké szentelésem előtt személyesen hívtam meg a püspököket a szomszédos Magyarországról. Mindenütt baráti és szívélyes fogadtatásban részesültem, amit ezúttal is köszönök. Erősödött bennem eddigi tapasztalatom: ha valóban Krisztust követjük, nem a feszültségek és nézetkülönbségek lesznek a hangadók életünkben. Ha más is az anyanyelvünk, Krisztusban és Krisztussal közel állunk egymáshoz. Nagyon szeretném, s mindent megteszek annak érdekében, hogy a nagyszombati főegyházmegyénkben Krisztus szeretetparancsa minél hathatósabban érvényre jusson, hogy közösen tudjuk viselni az élet terheit is. Népeink közelsége s a megannyi szál, mely összefűz minket, egyben lehetőség is, hogy mi, keresztények, elsősorban Jézust keressük. Minden más, ami az élethez kell, ekkor már megadatik. Veletek együtt már a mai naptól kezdve azért imádkozom, hogy a Krisztushoz vezető közös úton mindnyájunkat kellő erő és bölcsesség vezessen.”

– Róbert Bezák még érseki beiktatása előtt eljött Magyarországra, és személyesen hívott meg – mondta lapunknak Bosák Nándor. – A szülőföldem az ő egyházmegyéjéhez tartozik. A szülőfalum papjaival, valamint az egyházmegye híveivel is ápolom a kapcsolatokat. Szívesen fogadtam a meghívást, amelyben annak a jelét láttam, hogy az új érsek szolgálatában különös figyelmet szeretne fordítani a magyar ajkú hívek lelkipásztori ellátására. Az érsek nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy magyar püspökök is jelen legyenek a szentelésén, s ebből a gesztusból azt olvasom ki, hogy ismeri a meglévő problémákat, és azokat korrekt, igazságos módon szeretné megoldani.

Tomko bíboros szentbeszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az új érseknek fiatalos lendülettel és újult erővel kell hozzálátnia egyházmegyéjében az evangélium hirdetéséhez.

A szentmise végén az új érsek szlovákul szólt az egyházmegye magyar ajkú híveihez is, s megígérte, hogy mire befejezi püspöki szolgálatát, már magyarul fogja köszönteni őket. Beszédében hangsúlyozta, hogy Krisztusban mindannyian egyek vagyunk, egy közösséget alkotunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .