Püspöki szinódus 2014-ben

Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának elmondta, hogy a kinevezés sok munkával jár: az előkészítő anyagokból össze kell állítani egy olyan okmányt, amely alapul szolgál a szinódusi hozzászólások számára. Ennek a dokumentumnak az ismertetésével indul a közgyűlés munkája.

A szinódus témájával kapcsolatban a bíboros elmondta: a kihívások elsősorban magával a családdal kapcsolatban jelentkeznek, és a kérdés megvizsgálása során szem előtt kell tartani a mai élet valóságát, a társadalomban megtapasztalható különböző jelenségeket. Ugyanakkor – és ez nagyon fontos – mindjárt a kiindulásnál világosan kell látnunk, és tudatosítanunk kell magunkban Krisztusnak a házasságról és a családról szóló tanítását, és az egyházi tanítóhivatal legfontosabb megnyilatkozásait. „Hiszen amikor lelkipásztori megoldásokat keresünk, akkor nem pusztán a hétköznapi ember megítélésére vagy logikájára kell hagyatkoznunk, hanem hitünk logikájára és Krisztus tanítására” – fogalmazott a bíboros.


A magyar egyház előtt is feladatként álló előkészületekkel kapcsolatban Erdő Péter elmondta: a püspöki karok hamarosan megkapják a szinódus tematikáját tartalmazó előzetes okmányt. Az előkészítő munkák elvégzéséhez rendelkezésre álló idő meglehetősen szűk lesz – nyilatkozta a bíboros, és hozzátette: A püspökök a saját egyházmegyéjükből vett tapasztalatok alapján tudnak majd válaszolni a felmerülő kérdésekre. Valamennyi országban rendelkezésre állnak statisztikák, amelyek a tényleges adatokat, illetve a civil társadalom vélekedését tükrözik e témával kapcsolatban. Ezeken túlmenően tanulmányozni kell az érvényben lévő jogszabályokat is, amelyeket az állam a családra és a házasságra vonatkozóan kialakított. Ezek a tényezők jelentik munkánk hátterét, hiszen az új evangelizáció az embert ott szólítja meg, ahol él, és számol a körülményekkel is, amelyek között él – ami nem jelenti azt, hogy minden körülményt egyaránt jónak tekintünk – mondta el Erdő Péter bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .