Püspöki áldásban részesültek a végzős gyógyszerészhallgatók

Évek óta hagyomány, hogy a pécsi gyógyszerészhallgatók a diploma átvétele előtti péntek este szentmisével adnak hálát tanulmányaik sikeres lezárásáért. Az eseményt Mayer Klára címzetes egyetemi docens szervezi. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyógyszerészei 2016 januárjában alakítottak különálló kart, az idei a második önálló avatásuk volt.
A végzős gyógyszerészhallgatók ezúttal is főpásztori áldást kaptak jövendő munkájukra. A diplomázó negyvenhét hallgató közül huszonheten családtagjaikkal és barátaikkal közösen adtak hálát a július 6-án bemutatott szentmisében, amelyen a PTE általános dékánhelyettese és a gyógyszerész szak néhány alapítója mellett számos egyetemi professzor és oktató is részt vett.
Homíliájában Udvardy György megyéspüspök megismételte az evangélium szavait: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek (…) Irgalmasságot akarok, nem áldozatot” (Mt 9,12). Majd hozzátette: Jézus tudatosan választotta a szegényeket, a kirekesztetteket, a betegeket. Ők voltak azok, akikhez elsőként jött, hogy hirdesse számukra a szabadulást, a vakoknak a látást, a süketeknek a hallást, mert mindez Isten országának jele.
„Jézus, amikor gyógyulásról beszél, vagy gyógyít, mindig az üdvösséget tartja szem előtt, az ember javát, jövőjét és végső soron a halál fölötti győzelmét. Ezért tekintünk rá úgy, mint igazi gyógyítóra, de úgy is, mint aki az igazi gyógyuláshoz segítő gyógyszert: testét és vérét adja” – fogalmazott a főpásztor.
A hivatásról szólva hangsúlyozta: „Jézus hívása – »Kövess engem!« – személyesen hangzik el, nektek, most. Jöjj, kövess! Légy az irgalmasság, a gondviselés, a gyógyítás eszköze és szolgálója! Mert maga az ember gyógyít a jelenlétével, a sorsközösség vállalásával.
»Kövess engem!« Ennek a hívásnak akkor tudunk megfelelni, ha magunk is az örök élet gyógyszerével táplálkozunk: Krisztus testével és vérével, az Eucharisztiával. Nem gondoljuk, hogy istenek vagyunk, hogy helyettesíteni tudjuk, de azt igen, hogy irgalmával jelenvalóvá tehetjük testvéreink számára.”
Szentbeszéde végén Udvardy György püspök jókívánságait fogalmazta meg a végzős gyógyszerészhallgatóknak: „Kívánom mind­annyiatoknak az Úristen áldását erre a szent hivatásra, kívánom a szolgálat örömét, és azt, hogy valami szépet, isteni szépet tudjatok tenni az ember méltóságáért, és ez számotokra is boldogulást és örömöt jelentsen.”
A végzősök a szentmise záróáldása előtt egyenként részesültek főpásztori áldásban, majd átvették Szent Kozma és Szent Damján, a gyógyszerészek védőszentjeinek szentképét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .