Problémák vagy betegségek?

A két gondolatébresztő előadást Joób Máté evangélikus lelkész, valamint Héjja Anna Margit domonkos nővér, pszichiáter tartották. A kiscsoportos feldolgozásban sok helyi, ismétlődő lelki jelenséget és zavart tárgyaltak meg.
A konferencián megfogalmazott záródokumentum megállapítja, hogy az egyetemi ifjúság körében is előfordulnak különféle lelki zavarok, pszichés betegségek, személyiségproblémák, amelyeknek kezelése nem kis gondot jelent a lelkipásztoroknak, munkatársaiknak és a közösségeknek is. Ilyen esetekben legfontosabb az esetfelismerés. Világosan kell látni: más a lelkivezető, a gyóntató feladata, és más a pszichológusé, pszichiáteré. A lelki betegségek, a pszichopatologikus esetek kezelésében nem elegendő a szentségi szolgálat, a súlyos és kóros eseteket szakemberekhez kell irányítani. Sok fiatal vár tanácsadást, eligazítást, vagy csak meghallgatást. Értékes támaszt jelentenek számukra azok a közösségek, gyülekezetek, amelyek hátteret, befogadó, megtartó, családias légkört biztosítanak.

A lelkigondozás mindig idő- és türelemigényes feladat, amelyben a tapasztalatcsere, a továbbképzés, a mentálhigiénés képzés, a lelkigyakorlatok, egymás megerősítése és támogatása nélkülözhetetlen. Ebben segíthetik továbbra is egymást az egyetemi lelkészek és a pszichológiában, pszichiátriában jártas szakemberek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .