Könyvajánló: Ablak a végtelenre

Ilyen embernek látom Böjte Csaba ferences szerzetest is, akinek a nevéhez kapcsolódó intézményekben több mint ezerötszáz gyermeken segítenek. De ha majd az unokám megkérdezi, hogy ki volt Böjte Csaba, nemcsak ezeket szeretném neki elmesélni, hanem azt is, hogy miben hitt Csaba testvér. Akkor majd levehetem a polcról az Ablak a végtelenbe című könyvet…

A Helikon kiadásában megjelent kötet a kérdések könyve. Kérdéseké, amelyekkel talán mindenki találkozik, mert ezek a kérdések meghatározzák az életünket: Miért jó, ha valaki hisz? Mi az Isten? Miért van gonoszság a földön? Ki volt Jézus? Szükségük van-e az embereknek az egyházra? Mi a bűn? Lehet-e a halállal félelem nélkül szembenézni?… S a válaszok? A legtöbbre egész életünkben keressük a választ, Csaba testvér segítség nekünk a válaszadásban. Az interjúkötetben az apostoli hitvallás mentén fogalmazza meg gondolatait. Az ő hite egyben az egyház hite is. Ez a hit nem változott közel kétezer év alatt, mégis fontos, hogy újra megfogalmazzuk, mai életvilágunk tapasztalatai alapján. Csaba testvér is ezt teszi, rengeteg élménnyel és példával fűszerezve válaszait, amelyek életének fontos történéseihez kapcsolódnak. Így vall erről: „Egyszer, amikor a templomban imádkoztam, éreztem, hogy Jézus megkérdezi tőlem:  »Hiszel, vagy nem hiszel bennem? « Éreztem, hogy erre a kérdésre igennel vagy nemmel kell válaszolnom. Tudatosan válaszoltam: »Igen, Uram, hiszek. Hiszem, hogy létezel.« Pergő gyorsasággal következtek a további kérdések… Az élet nagy kérdésein továbbgondolkodva a magam egyszerű fejével arra jutottam, hogy minden, ami az emberben kialakult, egyetlen célt szolgál, hogy a létet megértse, fenntartsa, továbbadja.”

A kötetben a kérdéseket Karikó Éva teszi fel, Csaba testvér pedig mesél, tanít, idéz versekből, a Bibliából. Úgy érezhetjük, mintha ott ülnénk velük, talán valahol a Hargitán, egy finom bor mellett, őszintén és kedélyesen beszélgetve az élet legfontosabb kérdéseiről.

(Az Ablak a végtelenre című kötet megvásárolható az Új Ember Kiadó könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .