Politikusok kértek védelmet Ászja Bibi számára

A nyílt levelet, amelyet az Európai Parlament és számos nemzeti parlament képviselői írtak alá többek között Svájcból, Argentínából, Kolumbiából, Costa Ricából és Guatemalából, Imran Khan pakisztáni miniszterelnöknek címezték. Az aláírók között szerepel Hölvényi György és Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, Tilki Attila országgyűlési képviselő, valamint Tőkés László és Sógor Csaba romániai magyar, illetve Csáky Pál szlovákiai magyar európai parlamenti képviselő is.
A pakisztáni legfelsőbb bíróság október 31-én felmentette Ászja Bibit, az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény édesanyát. Az asszony szabadon bocsátása óriási tiltakozást váltott ki az iszlám fanatikusok körében, ezért a nő és családja úgy döntött, inkább elhagyják az országot. A radikális csoportok nyomására azonban újra megnyitották az ügyet, azóta pedig ellentmondó hírek érkeznek az asszony és hozzátartozói hollétéről. Ászja Bibi ügyvédje, Szaiful Maluk már elhagyta Pakisztánt, mert veszélyben forgott az élete.
„Ászja Bibi élete nyilvánvalóan súlyos veszélyben van, és senki sem érdemli meg nála jobban a menedékjogot” – fogalmazott Paul Coleman, az ADF International ügyvezető igazgatója. Ez a vallásszabadságot támogató emberi jogi szervezet kezdeményezte a nyílt levél megfogalmazását. Coleman hozzátette: „Hálásak vagyunk annak a több mint kétszázharminc, különböző nemzetiségű és különböző politikai nézeteket valló parlamenti képviselőnek, aki támogatja Ászja Bibit, és kifejezte iránta szolidaritását.”
„A lehető leghatározottabban felszólítjuk a pakisztáni kormányt, biztosítsa Ászjának, családjának és minden veszélyben lévő érintettnek, hogy biztonságban elutazhassanak bármely országba, amely befogadja őket” – olvasható a pakisztáni miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.
Az aláírók a jogállamiság és az alapvető emberi jogok fontosságát hangsúlyozzák: „Mi, alulírott parlamenti képviselők, akik számos nemzetből, többek között a Pakisztánnak pénzügyi támogatást nyújtó országokból írunk Önnek, elköteleztük magunkat a jogrend és az alapvető emberi jogok, a szabad vallásgyakorlás és véleménynyilvánítás mellett. Nagy tisztelettel tekintünk a pakisztáni népre, és reménykedünk a nemzeteink közötti folyamatos és egymást gazdagító együttműködésben.”
A politikusok levelükben leszögezik, tisztában vannak azzal, hogy a pakisztáni legfelsőbb bíróság újabb döntéshozataláig még évek telhetnek el, ám Ászja Bibi addig is veszélyben van. Hangot adnak annak is: tudják, hogy az októberi felmentő ítélet felülvizsgálatát inkább politikai, semmint jogi okok indokolják. „Az, hogy ebben a szomorú történetben mi következik, megmutatja a világnak, hogy Pakisztán vajon olyan ország-e, amely tiszteletben tartja a jogrendet, vagy olyan, ahol a politikai érdekek érvényesülnek” – fogalmaznak a levél aláírói.

Forrás: The Tablet
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .