A felnőtt ember kísérése a megtérés útján

Fotó: Loósz Róbert

 

Kató Csaba és felesége a budai Szent Imre Plébánián több mint húsz éve vezet felnőtt keresztelkedők számára szervezett csoportokat. A felnőtt ember kísérése a megtérés útján – Az Egyház eszköze a katekumenátus című tréninget a Pécsi Egyházmegye felkérésére tartották.
A képzés célja az volt, hogy a plébániák valós segítséget kapjanak a felnőtt megtérők kíséréséhez. Mindez összhangban áll az egyházmegye pasztorális tervében foglalt, 2020-ig megvalósítandó célokkal, miszerint „olyan egyházmegyéért fáradozunk, ahol a keresztény beavatás szellemében a katekumenátus intézményét éltető tanúságtevő katekézis folyik”. A kétnapos továbbképzés huszonnégy résztvevője az egyházmegye különböző településeiről érkezett. A lelkipásztorok, kate­ké­ták, világi segítő munkatársak között voltak pécsiek, szekszárdiak, komlóiak, harkányiak, de kisebb települések, például Nagynyárád, Fadd, Hosszúhetény plébániáiról is érkeztek érdeklődők.
A képzés vezetői olyan módszereket alkalmaztak, amelyeket a résztvevők később saját plébániáik befogadó csoportjaiban is használhatnak majd. Az előzetesen meghirdetett tematikának megfelelően a tréning során ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ: Mit vár az istenkereső ember az Egyháztól? Melyek a megtérő ember jellemzői és a megtérés első jelei? Milyen nyelvezetet használjunk a katekumenátusban? Mit jelent a vezetés, a kísérés Krisztus útján?
Beszámolóikban a képzés résztvevői közül többen az élményalapú információátadás jelentőségét hangsúlyozták. „Élmény­köz­pon­­tú tanulást és szemléletet, egy gyönyörű és járható útra való rátekintést, gyakorlati ötleteket, bátorítást, útmutatást, isten- és egyházélményt kaptam a katekume­nkép­zéstől” – fogalmazott a pécsi Érsek Erika.
Jakab Krisztina az izgalmas feladatokat emelte ki, amelyeken keresztül a résztvevők tapasztalatokat szerezhettek a megtérők kíséréséről. Nemeskéri-Tóth Brigitta az önképzés lehetőségét tartotta fontosnak: „A képzés nemcsak a kereső emberrel kívánt foglalkozni, hanem fontosak voltunk mi magunk is, a bennünk rejlő kész­ségek, képességek és határok” – hangsúlyozta.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .