Polgármesterek miséje Kalocsán

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

Szentbeszédének kezdetén a főpásztor hangsúlyozta: a vezetőknek Isten áldását kérve kell nekiindulniuk az új ötéves ciklusnak, szolgálatuk betöltésének. Minden közösségi vezető valamiként Mózese annak a településnek vagy megyének, amelynek az élére állították.
Az érsek úgy fogalmazott: a Szentírás szerint egy egy-egy döntésnek nemcsak jogszerűnek kell lennie, hanem méltányosnak is, sőt, fontos, hogy jelen legyen benne a nagylelkűség. Minden igaz embernek, minden vezetőnek ilyennek kell lennie, s nem magára és a mai napra, hanem a közösségre és a holnapra kell gondolnia.
Ez a történelmi székesegyház a múltjával azt üzeni nekünk: a bűnök, a gyarlóságok ellenére mindig újra kell kezdeni, és építeni kell. Főképpen a vezetőknek. XI. Piusz pápa úgy fogalmazott, hogy a politika a felebaráti szeretet mezeje lehet. Egy politikus ugyanis sok emberrel tehet jót, amire más szerepben talán nem volna lehetősége. Ezért a politika sokkal több, mint szakma vagy társadalomtudomány. A mi szemszögünkből nézve a közjó építése, amely összekapcsolódhat Isten országának építésével. A cél, hogy mindannyian ezt tegyük, legfőképpen pedig azok, akikre nagy feladatot bíztak – hangsúlyozta a kalocsa-kecskeméti főpásztor.
A politikusokat Isten és az utókor is megítéli majd. Nem tudjuk, mit hoz a következő öt esztendő, ahogyan öt évvel ezelőtt sem ismertük azokat a gondokat, amelyekkel ma küszködünk. Isten áldására azonban számíthatunk, mert ő nem hagy el bennünket, ha mi nem hagyjuk el őt. Lesznek nehéz napok, az bizonyos. Nagy feszültségek, küzdelmek, sőt akár belháborúk – Magyarország mai helyzetét látva erre is számítani lehet. De ne feledjük: nekünk minden körülmények között igaz embereknek kell lennünk szavainkban és tetteinkben – nyomatékosította az érsek. – Azért hívtam ide a helyi vezetőket és tisztségviselőket, hogy Isten áldását kérjem mindannyiukra, függetlenül attól, hogy milyen párthoz tartoznak. Már jó előre meghívtam Önöket. Nem válogattam a győzelem függvényében; mindenkit meghívtam, hogy tartsunk össze, tanuljunk a történelmünkből, mert itt van az üdvösség ideje, itt van a lehetőség a jó cselekedetekre.
Szent Pál apostol fölhívta az akkor már püspökként szolgáló Timóteus figyelmét arra, hogy olvassa a Szentírást. Azt mondta neki: „Végeztess könyörgéseket, imádságokat elöljáróinkért, a hatalom gyakorlását végzőkért, hogy Istennek tetsző, békés, nyugodt életet élhessünk. Ezért imádkoztasd a népedet!” A szülők iránti kötelező tiszteletről szóló negyedik parancsolatot a Katolikus Egyház kiterjeszti a tisztségviselőkre, és értük is imádkozik. Ám a tisztségviselőknek is mindent meg kell tenniük azért, hogy a választók bizalmának megfeleljenek – mondta Bábel Balázs.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .