Pio atya legfájdalmasabb sebe, amelyről csak Karol Wojtyłának beszélt

Pio atya borzalmas kínokat állt ki a vállsebe miatt. Ez is megerősíti azt, amit Jézus Szent Bernátnak mondott, vagyis hogy a vállán egy rendkívül fájdalmas seb tátongott, amelyről senkinek nem volt tudomása. (Amikor Szent Bernát azt kérdezte Jézustól, hogy melyik volt a legfájdalmasabb sebe, Krisztus így felelt: „Volt a vállamon egy háromujjnyi mély seb, amit a keresztem okozott. Ez sokkal több kínnal járt, mint a többi szenvedésem. Az emberek keveset gondolnak erre. Ez majdnem teljesen ismeretlen. Azért tiszteld ezt a sebet, s bármit kérsz e sebre való hivatkozással, megadom neked. Mindazok, akik tisztelni fogják vállsebemet, kegyelmet, irgalmasságot nyernek.” (Magyar Katolikus Lexikon)
Pio atya sebzett vállának fájdalmával kapcsolatban a szent halálát követően megdöbbentő felfedezést tett egyik kedves barátja és lelki gyermeke, Pietrelcinai Modestino testvér.
A laikus testvér, aki Pio atya földije is volt, bizonyos ház körüli teendőiben rendszeresen segítette őt. A szent egyszer azt mondta neki, a legnagyobb fájdalmat akkor érzi, amikor le kell vennie a trikóját. Modestino testvér nem értette, mit jelent ez, ő arra a fájdalomra gondolt, amit az okozott, ha a trikó hozzáért Pio atya oldalsebéhez. Csak akkor döbbent rá a valódi magyarázatra, amikor az elhunyt – és jövendőbeli szent – ruhadarabjait rendezgette 1971. február 4-én, három évvel Pio atya halála után.
A házfőnök azzal bízta meg Modestinót, hogy gyűjtsön össze minden olyan tárgyat, amely Pio atya tulajdona volt, és megfelelően szortírozva helyezze azokat lepecsételt nejlonzsákokba. Ekkor vette észre, hogy a szent trikóján, a jobb váll tájékán egy nagy folt található, a kulcscsonthoz közel. Átmérője körülbelül tíz centiméteres lehetett (többé-kevésbé akkora, amekkora a torinói leplen is látható). A trikó levétele valóban nagyon éles fájdalommal járhatott, ha a seb nyílt volt, a csontok pedig töröttek. Azt azonban nem tudni, hogy a holttest csontjainak épségét megvizsgálták-e.
„Ezt a felfedezésemet rögtön elmondtam a rendfőnök atyának – emlékezett vissza a 2011-ben kilencvennégy évesen elhunyt Modestino testvér. – Azt mondta, írjak erről egy rövid feljegyzést. Pellegrino Funicelli atya, aki évekig segítette Pio atyát, bizalmasan elmondta, hogy amikor segített neki levenni a gyapjútrikóját, mindig felfigyelt a jobb vagy a bal vállánál egy körkörös véraláfutásra.”
„Fontos megerősítést kaptam magától Pio atyától is – tette hozzá még a testvér. – Egy este, mielőtt elaludtam volna, nagy hittel hozzá imádkoztam: »Drága Atya, ha valóban sebes volt a vállad, adj nekem jelet.« Ezután elaludtam. Ám ezen az éjjelen, alvás közben, pontosan 1 óra 5 perckor a vállam hirtelen élesen megfájdult, annyira, hogy felébredtem. Olyan volt, mintha valaki egy késsel megsebezte volna a kulcscsontomat. Ha ez a fájdalom még néhány percig tartott volna, azt hiszem, meghaltam volna. Ezzel egyidejűleg egy hangot hallottam, amely azt mondta: »Így szenvedtem én!« Intenzív illat töltötte be az egész cellámat, és Isten túlcsorduló szeretetét éreztem a szívemben. S volt még egy különös érzésem: az elviselhetetlen fájdalom elmúltával még élesebb fájdalom gyötört. A testem el akarta utasítani, de a lelkem valami megmagyarázhatatlan módon vágyott rá. Mindez egyszerre volt nagyon fájdalmas és kellemes. Most már mindent értettem!”
Pio atyának erről a sebéről senki sem tudott, csak a későbbi Szent II. János Pál pápa. Minden bizonnyal különleges oka lehetett annak, hogy a szent ferences csak neki árulta el a titkát.
A Pio atya nyomában. A titkos önéletrajz (Padre Pio sotto inchiesta. L’autobiografia segreta) című könyvben, amelyet Francesco Castelli atya – a Karol Wojtyła boldoggá avatásával foglalkozó történész, a Romano Guar­di­ni Intézet modern és kortárs egyháztörténeti docense – gondozott, a szerkesztő arról számol be, hogy Andrzej Maria Deskur bíboros egy interjúban elmondta: 1948 áprilisában Karol Wojtyła atya találkozott a stigmatizált szerzetessel. Pio atya ekkor árulta el a későbbi pápának, hogy – a kezén és a lábán, valamint az oldalán található öt seb mellett – létezik még egy, amely mindegyiknél fájdalmasabb.
Karol Wojtyła honfitársának elmondta, hogy beszélt Pio atyával a stigmáiról. Egyet­len­egy kérdést tett fel neki, mégpedig azt, hogy melyik stigmája fáj a legjobban. Meg volt ugyanis győződve arról, hogy a szívénél lévő. Ám Pio atya meglepő módon azt mondta: „Nem, legjobban a vállsebem fáj, amiről senki sem tud, és nem is kezelik.”

Forrás és fotó: Aleteia; Il Pellegrino di Padre Pio-OGGI
Fordította: Agonás Szonja

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .