Eszköztámogatás a hitoktatóknak

Fotó: Loósz Róbert

 

A Pécsi Egyházmegye csaknem valamennyi hitoktatója és hitoktatást is végző papja részt vett az év végi belső pályázaton, amelyet már másodszor hirdettek meg. Összesen százhatvanöten válogattak az előre összeállított eszközlistáról, s egyénileg megállapított összeghatáron belül mindenki maga gyűjthette össze az általa hasznosnak tartott, hitoktatást támogató kellékeket. A katekéták mellett az egyházmegye óvodái és iskolái is pályáztak, számukra oktatási segédleteket és módszertani eszközöket szerzett be az egyházmegye, a köznevelési intézmények kápolnáiba pedig liturgikus tárgyak kerültek.
Számos hitoktató eddig saját költségén vagy a helyi plébánia hozzájárulásával szerezte be a munkájához szükséges eszközöket. Az igekártyák, matricák és könyvjelzők a tárgyi jutalmazás eszközei, amelyeket évről évre pótolnak, ám fénymásolópapírra, színes filcekre, tollakra, egyéb írószerekre és irodatechnikai eszközökre is rendszeresen szükség van. A fogyóeszközök mellett most olyan könyveket, társasjátékokat, beszélgetést vagy közös imát támogató eszközöket is választhattak a hitoktatók, amelyekkel óráikat változatossá, szakmailag magas színvonalúvá és a gyermekek számára élményszerűvé tehetik.
Tóth Lászlóné, a Pécsi Egyházmegye pedagógiai főmunkatársa, a hitoktatási iroda vezetője szerint a hitoktatóknak versenyképessé kell válniuk: „Napjainkban már nem lehet kizárólag a verbalitásra helyezni a hangsúlyt. A legkisebb iskolákban is van például digitális tábla. A gyerekek megszokják az interaktív foglalkozásokat, és ehhez az oktatásnak igazodnia kell, hiszen számukra a tanulás már nagyobbrészt a tudást tapasztalás útján történő megszerzését jelenti.”
Az összeállított eszközlista az óvodástól az ifjúsági csoportokig minden korosztályt és minden témát lefedett. Figyelembe vették azt is, hogy módszertanilag megfelelő és esztétikailag igényes eszközök széles kínálatából választhassanak a katekéták. Így mindenki a számára szükséges és hasznos tárgyakkal, könyvekkel, játékokkal bővíthette az eszköztárát. A legnépszerűbbek az érzelmi intelligencia fejlesztését segítő eszközök és a közös imát előremozdító imakockák voltak, de sokan kértek olyan könyveket is, amelyek háttértudást nyújtanak a pedagógiai munkához és a kateketikai tevékenységhez. Az infokommunikációs eszközök közül laptopot, kivetítőt és hangszórót kaphattak a főállású hitoktatók.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .