Példájuk segít válsággal küzdő korunkban

Az új portugál szent a karmelita Nuno de santa Maria Alvares Pereira (1360–1431). Élete első felében katona, majd hadvezér volt. Ő az őse annak a híres portugál Braganza-dinasztiának, amelynek anyai ágon leszármazottja volt Zita királyné is, az utolsó magyar király felesége. Az olasz szentek: Arcangelo Tadini (1846–1912), a Szent Család Segítő Nővérei kongregációjának alapítója, Caterina Volpicelli (1839–1894), a Szent Szív Szolgálói kongregáció alapítója, Bernardo Tolomei (1272–1348), a Mont Olivet kongregáció alapítója és Gertrude Caterina Comensoli (1847–1903), a Szentségek Nővérei kongregáció alapítója. A Szentatya hangsúlyozta, hogy a most avatott szentek életpéldája segít súlyos gazdasági válsággal küzdő korunkban.

Arcangelo Tadini – mondta a pápa – „evangelizálni akarta a bűn következményeit szenvedő munka világát”. „Mennyire időszerű ma is példája, e súlyos gazdasági válság idején!” XVI. Benedek kiemelte Caterina Volpicelli szándékát, hogy nővérei minél közelebb kerüljenek embertársaikhoz, s ezért ne viseljenek megkülönböztető szerzetesi ruhát, hanem „az igazságosság és szolidaritás, a gazdasági és kulturális egyensúly társadalmát segítsék építeni”. Kiemelte Gertrude Caterina Comensoli példáját, aki „a miénkhez hasonló zavaros és sérült társadalom viszonyai között segítette a fiatalokat az erkölcsi értékek keresésében és életük odaadásában”. XVI. Benedek pápa eddig 23 személyt avatott szentté.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .