Párbeszéd a házasságról

Fotó: Németh Péter

 

A főpásztor a beszélgetést felvezető előadásában kiemelte, hogy a házasságra való felkészülésben meghatározó a család, az otthoni példa. A házasság a férfi és a nő egész életre szóló szeretetkapcsolata Isten ajándékaiban részesülve. A Teremtő nélkül nem lehetséges a harmonikus házasság. A mai liberális felfogással szemben, amely a szerelem testi oldalát helyezi előtérbe, hangsúlyozta, hogy a házasság egymás iránti elköteleződés, amelyben mindkét fél növekedhet. Ezt próbálja akadályozni a bűn, amely gyengíti a szeretetben való növekedés lehetőségét.
Veres András úgy fogalmazott, minden emberben ott él a szeretet utáni vágy, hogy szeressen és szeretve legyen, de ebben csak akkor tud előrelépni, ha hajlandó áldozatokat hozni érte. Aki igazán szeret, az kész megbocsátani a másik gyengeségeit, és a szeretett személyért áldozatokat hozni.
Ha valaki nem akarja vállalni a házasságkötést – ahogyan a főpásztor fogalmazott: „a papír súlyát” –, az annak a jele, hogy még nem érett meg a házastársi szeretetre, nem tud áldozatot vállalni a másikért. A szeretet és a szerelem csak ott növekedhet, ahol a döntés visszavonhatatlan: tehát a házasságban. Az elköteleződésnek ezt a fajtáját nem lehet kipróbálni, hiszen minőségileg más kapcsolatot jelent, ha mindkét fél komolyan gondolja és az Úr színe előtt is kifejezi az elhatározását, hogy egész életen át kitart a másik mellett.
Az előadást követően a Győri Egyházmegye püspöke a hallgatóság kérdéseire válaszolt. „A kívülállók többet gondolkodnak ezen, mint aki benne él” – felelte humorosan egy, a cölibátusra vonatkozó kérdésre. Meglátása szerint nem nehezebb a nőtlen papi élet, mint egy egész életen át hűséges házasságban élni.
A beszélgetés során szóba került, hogy manapság a keresztény értékrend szerint élő fiatalok nehezen tudnak olyan párt találni, aki velük azonos módon gondolkodik. Veres András szerint ebben segíthetnek az egyházi iskolák, kollégiumok, intézmények. Immár az interneten is rendelkezésre áll magyar nyelvű katolikus társkereső oldal, amely a parkatt.hu címen érhető el.
A főpásztor emlékeztetett arra, hogy a mai fiatalok több mint fele elvált szülők gyermekeként nő fel, általában nők társaságában, így nincs megfelelő apaképe. Ezért meg kell erősíteni őket abban a tudatban, hogy a rossz példából is lehet tanulni, s annak ellenére, hogy a szüleik nem tudták megvalósítani a boldog házasságot, nekik még sikerülhet.

Forrás: Gömböcz Réka/Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .