Megáldották a magyar segítséggel helyreállított templomot a földrengés sújtotta Tolentinóban

A templom kapuit Nazzareno Marconi püspök nyitotta meg. Az ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet, Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Andrea Carradori, a Szent Szív Társaság perjele és a Vatikán képviselői.
Balog Zoltán kegyelmi pillanatnak nevezte a templom újranyitását. Felidézte, hogy a település egy évvel ezelőtt levélben kért segítséget Magyarországtól a templom helyreállításához. Itáliából évszázadok óta érkeztek Magyarországra papok, művészek és tudósok – fogalmazott, megemlítve Gellért püspököt és Kapisztrán Szent Jánost. „Most mi jöttünk el Tolentinóba” – folytatta. Hangsúlyozta, hogy a segítség jelképes, hiszen Magyarország nem gazdag ország, de gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy segíteni tud: a Hungary Helps program révén, amely támogatást nyújt a keresztényeknek Szíriában, Irakban, vagy épp afrikai diákoknak biztosít ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon. Hazánk százötvenmillió forinttal támogatta a templom helyreállítását.
Az 1805-ben alakult, csak Tolentinóban több mint negyven főt számláló laikus Szent Szív Társaságot csuhásoknak (Sacco­ni) is nevezik a húsvét pénteki passión viselt öltözékük miatt. A Szent Szív-templomban a régi rítusú, latin nyelvű misét celebrálják. A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestrano városában Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) részéről Varga Lajos váci segédpüspök érkezett az ünnepségre. Az eseményen jelen volt Tóth Tamás rektor, az MKPK római ágense és Németh László olaszországi magyar főlelkész is. A Collegium Germanicum et Hungaricumból és a Pápai Magyar Intézetből érkező zarándokok a Tolentino városka közelében fekvő loretói kegyhelyen – ez Szűz Mária názáreti házának őrzési helye – az ünnepséget megelőzően közös szentmisén vettek részt, amelyet Varga Lajos püspök mutatott be.
A Németh László főlelkész vezette, olaszországi magyarokból álló zarándokcsoport tagjaival a miniszter és az államtitkár a szombati ünnepség után külön is találkozott, vasárnap délelőtt pedig Varga Lajos püspök celebrált nekik misét.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet, MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .