Papszentelés Nagybecskereken

A szentelési ünnepi szentmisében, homíliája kezdetén a főpásztor hangsúlyozta: Az tudja megérezni a béke Istenét, aki nem tart ki a haragban, a viszályban, a keserűségben. Amikor megszabadulunk a terheinktől, amikor meggyógyulnak sebzett kapcsolataink, olyankor tavaszi szellő költözik az életünkbe, érezzük a virágzó mező, az akác, a hársfa, a gesztenye bódító szagát, a frissen vágott fű édeskés illatát. Ez a jó állapot gyümölcse, amelyet a béke Istene ajándékoz nekünk. Ám ha nem tudunk megszabadulni a múlt terhétől, a sértésektől, a vélt vagy valós sebektől, akkor elkeseredünk, terheltek leszünk, koloncokat cipelünk magunkkal. A keserűség rányomja a bélyegét a papi munkánkra is – figyelmeztetett Német László.
„Kívánom neked, hogy a mai nap illata maradjon meg benned mindig! – fordult a felszentelendőhöz a püspök. – Szeresd az embereket! Isten szolgájának mindig derűsnek kellene lennie. Irgalom és derű, irgalom és alázat legyen a jelszavunk” – hangsúlyozta a nagybecskereki főpásztor. Arra buzdította a szentelendőt, hogy legyen irgalmas. „Az irgalom mindig konkrét cselekedetekben, szavakban mutatkozik meg. Mindenhol, de különösen a gyóntatószékben és az emberek »megítélésében« légy irgalmas, mert Isten szeretete irgalmas szeretet.
A gyóntatószékben, de azon kívül se feledd: az emberek bűnei sebek, melyeket papként gyógyítanod kell. Nem ítélkezve, hanem vigasztalva, felemelve őket, Isten tenyerébe helyezve őket. Enyhítsd a félelmeiket, mert nincs félelem nélküli ember. Éreztesd meg velük Isten irgalmát, amely gyógyítja a sebeket, és mindig az életet helyezi a halál fölé.
A szentáldozat, amelyet ezentúl naponta bemutatsz, egyre inkább bevezet majd abba a krisztusi misztériumba, amelyre Jézus élete, halála és keresztáldozata tanít. (…) Isten irgalmas szeretete legyőzte a halált, nekünk pedig Jézus nyomában járva a béke, a remény és a szeretet dallamát kell játszanunk az emberek számára, minden körülmények között” – fogalmazott Német László.
Palatinus Alen Nagybecskerek szülötte, Lukácsfalva neveltje. Tanulmányait Szegeden, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán és Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végezte. Diakónussá szentelését követően Versecen és környékén szolgált Erős Mihály esperes-plébános mellett, valamint iskolai és plébániai hitoktatóként tevékenykedett. Május 26-tól a lelkipásztori feladatokkal is bővült tevékenységi köre.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .