Zarándoklat Máriaremetére

Fotó: Somogyi Illés

 

A búcsúi szentmise fő­ce­leb­ránsa és szónoka – Spányi Antal megyéspüspök távollé­tében – Ugrits Tamás pasztorális helynök volt, aki a liturgia elején köszöntötte Esterházy László esperes-plébánost és a zarándokokat.
„Jó Máriára figyelni, aki kegyelemmel teljes imádsággal, anyai közbenjárásával segít keresztény életünk útján. Azt kérte tőlünk, hogy Fiára figyeljünk, és tegyünk meg mindent, amit ő mond nekünk” – fogalmazott homíliájában Ugrits Tamás. A Szentháromság titkáról elmélkedve a következőket mondta: „Teljesen nem tudjuk feltárni e titkot, de az ember egész életének feladata az, hogy keresse Isten arcát, és megismerje az élő Istent, aki maga a szeretet. Amit tudunk róla, azt a Szentlélek által, a kinyilatkoztatás fényében érthetjük meg. Isten szeretetéről három dolgot biztosan állíthatunk: Az egyik, hogy szeretete mindig az első és feltétel nélküli, soha nem előzheti meg semmi és senki. A teremtést sem érdemelte ki senki, és Fiát sem azért küldte közénk, mert jók voltunk. Ő előbb szeretett minket, szeretetének nincsenek feltételei. Azért szeret, mert a gyermekei vagyunk. A másik, amit biztosan kijelenthetünk, hogy Isten hűséges és hosszan tűrő, szövetségére bátran építhetünk, szeretete nem szűnik meg soha. Jézus Krisztus azért jött el, hogy összegyűjtse, ami szétszóródott, akkor is, ha az az életébe kerül. A harmadik pedig, hogy Isten szeretete olyan titok, amelynek félelmetes a mélysége, a magassága és szélessége. Ő mindig jót ad, jót akar nekünk, és szeretetébe fogad minket.”
Ha a megpróbáltatások során kitartunk a hitben, megtapasztaljuk, hogy minden a javunkra válik. Ha Isten megenged valami rosszat, azt azért teszi, hogy abból még nagyobb jót hozzon elő – hangsúlyozta Ugrits Tamás. – Úgy kell szeretnünk, ahogyan Isten tanított bennünket: elsőként, feltétel nélkül. A szeretet útján soha nem az a lényeg, hogy ki törte össze a szeretetkapcsolatot, ki sértette meg a másik méltóságát, hanem az a kérdés, hogy ki kezdi újra a szeretetet, ki nyújtja ki a kezét a másik felé, ki ad nagylelkűen megbocsátást az imádságba kapaszkodva. A Boldogságos Szűz Mária tanítson meg bennünket erre a szeretetre, egy másik síkon, más gondolkodásmód és más cselekvésmód szerint, hogy hűségesen kitartsunk az imádságban, a másik lelkével törődő szeretetben, amelyben több a béke és a jóság. Imádkozzunk égi Édesanyánkkal családjainkért, országunkért, nem­zetünkért – buzdított a pasztorális helynök.
A szentmise végén Ugrits Tamás megköszönte Esterházy László esperes-plébánosnak a vendégszeretetet, a fehérvári és a budapesti zarándokoknak pedig a jelenlétüket. Reményét fejezte ki, hogy mindig lesznek olyanok, akik elzarándokolnak ide, és hálát adnak ezen a helyen az imameghallgatásokért, köszönetet mondanak Máriának a kegyelmekért.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .