Pálinkaszentelés Kalocsán

Az ünnepi szentmisét és szentbeszédet Bábel Balázs érsek tartotta. Az eseményen jelen volt Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Logisztikai Központ parancsnoka, illetve Bozó Tibor dandár­tá­bor­nok, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia parancsnoka, akinek hozzájárulásával két honvéd altisztjelölt állt díszőrséget a Szent Miklós- ereklye mellett. Az eseményen ott volt Font Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, és Bálint József, Kalocsa polgármestere is. Megjelentek továbbá a kalocsai Szent István Paprika Lovagrend, valamint a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai, köztük Lakatos Márton, a Madarasi Pálinkaház tulajdonosa és Trepák János, a Vino­trep Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Pálinka Lovagrend nagykövete. Ők minden évben elhozzák termékeiket a kalocsai központi ünnepségre.
A főpásztor az időről elmélkedve keresztény küldetésünk teljesítését sürgette. Az idő kötöttségében élünk, ezért nem mondhatjuk, hogy ráérünk, hanem minden lehetőséget meg kell ragadnunk missziós küldetésünk elvégzésére. A szentmisét Szent Miklós ereklyéinek jelenlétében mutatták be, melyeket egy, Horváth Nándor kalocsai aranyműves által készített új, díszes ereklyetartóban helyeztek el. A művész a Magyar Képzőművészeti Egyetem fémrestaurátor, ötvös szakos hallgatója.
A közös ünneplés végén a házigazda, Mészáros István prépost, templomigazgató valamennyi jelenlévőt közös beszélgetésre invitált, és mindenki kaphatott a frissen megáldott pálinkákból is.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .