Kié Jeruzsálem?

Később megtudtam, hogy a mohamedánok számára is ez a szent város, és háborúkat vívnak azért, hogy kinek a birtokában legyen. Engem ez arra emlékeztetett, amikor két asszony követelt magának egy gyermeket, és Salamon király azt ajánlotta, hogy vágják ketté, s úgy osztozzanak vitájuk tárgyán. A berlini fal történetét ismerve nem rokonszenves, ha egy várost fallal osztanak két, egymással ellenségesen szembenálló részre.
Jeruzsálem a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése. Számtalan ostromot szenvedett el, kirabolták, lakóinak nagy részét megölték. Krisztus születése óta volt Róma birtoka, az európai keresztesek fővárosa, meghódították az arabok, majd a törökök. A XIX. században viszonylag békében éltek egymás mellett zsidó, arab, ortodox keresztény és örmény lakói. Az Izrael állam 1948-as megalakulása utáni első háború eredményeként a város nyugati fele Izrael, keleti fele pedig a palesztinai arabok kezére került. Az 1967-es háború óta Izrael ellenőrzi az egész várost, s 1980-ban egységét törvényben nyilvánította ki, leszögezve, hogy az egységes Jeruzsálem Izrael fővárosa. Az ENSZ ezt érvénytelennek nyilvánította. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 1995-ben Jeruzsálemet elismerte Izrael fővárosának, és bejelentette, hogy nagykövetségét át fogja helyezni oda, de mindeddig ezt elhalasztotta. Trump elnök most december 6-án bejelentette, hogy a huszonkét évvel ezelőtt hozott döntést végrehajtja.
A Szentatya – a világ legtöbb kormányával együtt – nagyon aggályosnak tartja ezt a döntést. Rámutatott arra, hogy Jeruzsálem egyformán tisztelt szent helye a három egyistenhívő világvallásnak, ezért „különleges hivatása van a béke szempontjából”. Valóban, ha egymás hitét és szokásait tisztelve, békésen tudnának ott egymás mellett élni zsidók, keresztények és muszlimok, akkor példájuk kiterjedhetne az egész Szentföldre, sőt, az egész Közel-Keletre is. Az 1990-es évek elején Rabin akkori izraeli miniszterelnök kidolgozta a részleteket, velem is megosztotta a részleteket. Tragikus, hogy ezért egy saját népéből származó fanatikus meggyilkolta. Fanatikusok, fundamentalisták minden közösségben vannak. Ha nem sikerül elszigetelni, lefegyverezni őket, egész földrészeket tudnak lángba borítani. Trump lépése önmagában nem sokat változtat a fönnálló helyzeten, Jeruzsálem tényleges státusán. A veszély az, és ennek jelei jól láthatók, hogy érvet, ürügyet kínál a fanatikusok számára.
Jeruzsálemről sem a zsidók, sem az arabok nem fognak lemondani. Technikailag, fizikailag megoldható, hogy két kormányzat, két szuverenitás működjön egymás mellett. Csak valódi, a szívekben is élő béke kell ehhez. Évtizedek óta beszélnek „békefolyamat”-ról, kétállami megoldásról. Ha az öldökléstől és merényletektől szenvedő emberek, arabok és zsidók többségének akarata érvényesülne, ha a nagyhatalmak és a kisebb államok őszintén kívánnák, akkor megszülethetne a béke a Közel-Keleten. Ferenc pápát követve imádkozzunk ezért, és követeljük a politikusoktól.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .