Ötvenezren regisztráltak eddig a csíksomlyói pápalátogatásra

A pontifex.ro honlapon megtalálható a regisztrációs felület; három nyelven (magyarul, románul és angolul) olvashatók különböző, a zarándokok felkészülését segítő ismertetések a helyszínről, a kegyhelyről, a kegyszoborról és a búcsújárásról; elérhető Ferenc pápa életrajza és tanításai, valamint számos aktualitás. Az oldal egyelőre még alakul és bővül. A szerkesztők a dokumentálás és az archiválás szándékával létrehoznak a honlapon egy olyan menüpontot is, amelyre kattintva az érdeklődők megtalálhatják a csíksomlyói pápalátogatás témájában a sajtóban megjelent anyagokat. Ugyancsak ezen a weboldalon érhető el a pápalátogatás gyümölcseiért elmondandó ima, az esemény hivatalos logója és jelmondatának magyarázata is. A Verbum Kiadó romkat.ro portálja mellett, amely naponta tudósít a helyi egyház életéről, a pontifex.ro kifejezetten a pápalátogatásra fókuszál, és folyamatosan újabb és újabb tartalmakkal gazdagodik.
A honlapon március 1-jén elindult a hivatalos regisztráció, amely szükséges ahhoz, hogy a zarándok vagy érdeklődő ott lehessen a nyeregben a szertartáson. Aki nem regisztrál, az csak nagyon távolról és csupán kivetítőn vagy esetleg a televízió képernyőjén keresztül kísérheti majd figyelemmel a történelmi eseményt. A regisztráció egyének és csoportok számára is lehetséges, a szervezők azonban ez utóbbit ajánlják, több okból is. A regisztráció így egyszerűbb. Csoportok esetében ugyanis a csoportvezető listát készít a tagokról, és maga regisztrál. Csak a saját adatait kell megadnia, valamint a csoportja létszámát. Később, a regisztráció lezárulta, március 31. után ő kapja majd meg elektronikus formában a kinyomtatandó jegyeket, amelyeket szétoszt a csoport tagjai között. A szervezők szempontjából a csoportok helyszínre szállítása könnyebben egybehangolható, és a nyeregben kialakítandó szektorokba is egyszerűbb így beosztani a résztvevőket.
A szervezők korábban már tájékoztattak arról, hogy a szektorokba osztásnál a csoportok előnyt élveznek. Természetesen az egyénileg vagy családdal érkezőket is szívesen látják. A regisztráció lezárása és a szektorokba való besorolás után minden regisztrált személy vonalkódos belépőt kap e-mailben. Ezt ki kell nyomtatni, és majd a helyszínen felmutatni annak érdekében, hogy a több mint tízhektáros védett területre bejuthassanak. A csíksomlyói nyerget ugyanis biztonsági okokból elkerítik. A regisztráció megkezdődött, s már most látszik, hogy nagy az érdeklődés, sokan keresik meg kérdéseikkel a szervezőket. Az eddigi adatok szerint március 6-ig több mint 300 csoport és körülbelül 45-50 ezer személy regisztrált – tudtuk meg Bodó Mártától, a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagjától. A bizottság a telefonos megkeresésekre is igyekszik érdemben válaszolni. A Gyulafehérvári Főegyházmegye, valamint a Temesvári, a Nagyváradi és a Szatmári Egyházmegye március 1. előtt megkapta a regisztrációval kapcsolatos pontos információkat, így a plébániákon már korábban elkezdődött a csoportok bejegyzése.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .