Közelebb a szegényekhez

Fotó: Limai Főegyházmegye; Flickr

 

A szentelési szertartáson az idén 91. életé­vét betöltő Gustavo Gutiérrez, a felszabadítási teológia atyja kérte fel Nicola Girasoli perui nunciust, hogy szentelje püspökké Carlos Castillót. Lima egyháza ezzel újabb döntő lépést tett a Ferenc pápa által kijelölt úton.
A domonkos rendi Gutiérrez atyát ugyanis az előző érsek, Juan Carlos Cipriani eltávolította a limai érsekségből, most pedig ott lehetett, és a főegyházmegye nevében fontos szerepet tölthetett be a székesegyházban tartott szentelési szertartáson. A nuncius örömmel teljesítette Gutiérrez atya kérését.
Homíliájában Nicola Girasoli említést tett arról is, hogy Castillo atya szívesen kerékpározik, és arra biztatta a limai híveket, hogy biciklizzenek együtt az új érsekükkel. Az első padsorban ülő polgármesterhez fordulva pedig megjegyezte, hogy több kerékpárútra volna szükség a városban.
A perui nuncius súlyosabb kérdésekről is szólt a beszédében. Megemlítette többek között a nők elleni erőszakot, amellyel szemben határozottan fellépett Carlos Castillo atya, hiszen ez a magatartás nem fér össze a Krisztusban való hittel.
A szertartáson, a Mindenszentek litániájában Szent Óscar Romero és a perui szentek közbenjárását is kérték: Mogrovejói Szent Turibiusz, Lima második érseke, Porres Szent Márton és Limai Szent Róza segítségéért fohászkodtak. A nuncius után mintegy negyven perui püspök tette a kezét az új főpásztor fejére. Különösen megindító pillanat volt, amikor a perui püspöki konferencia korábbi elnöke, Luis Bambarén került sorra, aki ma már csak kerekesszékkel tud közlekedni.
A liturgia végén Carlos Castillo érsek mondott beszédet. Utalt arra, hogy amikor tavalyi perui látogatása alkalmával Ferenc pápa a székesegyházba indult, először a Rimac folyó túlpartján lévő Szent Lázár-templomba ment, amely valamikor egy leprakórházhoz tartozott. Az érsek arra kérte egyházmegyéje híveit, hogy ők is induljanak el „a túlpartra”, ahol „emberek a túlélésért küzdenek; menjenek ki Lima utcáira, ahol sokan a szegénynegyedek rozzant viskóiban élnek, vagy a közbiztonságot nélkülöző tereken, abban reménykedve, hogy sikerül meghúzniuk magukat egy árusbódéban. A város lakói közül sokan kartonpapíron alszanak. Az Amazóniából újonnan érkezettekkel, akik senkit sem ismernek, nem­egyszer rosszul bánnak, és kirekesztik őket. Ők valamennyien a szenvedő Krisztus, és arra hívnak minket, hogy építsük együtt azt a tábori kórház Egyházat, amely közel van az emberekhez, amely a barátjuk” – mondta az érsek, és hangsúlyozta: az Egyháznak nyitottnak kell lennie a civil társadalomra és a világi nézőpontokat is szem előtt tartó párbeszédre, anélkül hogy a maga javát keresné.
A II. vatikáni zsinat szellemét és a latin-amerikai püspökök híres medellíni találkozójának lelkületét megidézve az új érsek a limai tartomány nyolc segédpüspökét is felszólította, hogy csatlakozzanak hozzá, és alkossanak olyan egyházmegyét, amely az embereket szolgálja.

Forrás: The Tablet
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .